Wil je kosten voor je bedrijf verminderen of juist een bijdrage leveren aan verduurzaming door energiebesparing? Welk motief je als mkb-ondernemer ook hebt, het loont om even verder te lezen. Letterlijk. Er is winst te behalen. DEB.nl geeft je 15 adviezen.
Hieronder staan 15 mogelijkheden om energie en daarmee geld te besparen. In de vorm van een vraag en een antwoord. De lijst omvat maatregelen die voor alle soorten bedrijven het meeste opleveren en relatief eenvoudig zijn. Wil je ermee aan de slag? Ga dan naar DEB.nl voor verdere uitleg, mogelijkheden en advies. En zie meteen, in euro’s uitgedrukt, wat je eigen onderneming kan besparen.
- Is je hoofdzekering niet te groot?
Je bedrijfsinstallatie is gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Daartussen zit de hoofdzekering. De grootte van de aansluiting is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe groter, hoe hoger de maandelijkse lasten. Is die hoofdaansluiting hoger dan het stroomverbruik? Dan kan het de moeite zijn om deze aansluiting te verlagen.
- Zit je bij de juiste energieleverancier?
Iedere energieleverancier hanteert eigen prijzen. Die zijn gebaseerd op de kosten voor het netbeheer, het vastrecht voor de levering en de prijs per verbruikt kilowattuur. Vaak is er keuze voor een piek/daltarief. Ga na wanneer je bedrijf het meeste stroom verbruikt en welke aanbieder daar het beste bij past.
- Heb je de juiste ramen?
Isolerend glas en de juiste kozijnen zijn een belangrijke energiebesparende maatregel bij elk gebouw. De beglazing en het kozijn bepalen samen hoe goed geïsoleerd je gebouw is. Vervang enkel glas of dubbelglas door HR-glas. Dat bespaart een hoop op verwarmings- of koelkosten.
- Werkt de verwarming of koeling optimaal?
Vaak is verwarming een centraal systeem. Het hele gebouw (of een groot deel) wordt verwarmd op basis van de temperatuur in één ruimte. In het onvoordeligste geval wordt een ruimte verwarmd en gekoeld tegelijkertijd. Echt, het gebeurt! Met simpele middelen kun je verschillende temperaturen instellen.
- Is je verwarmingssysteem slim genoeg?
Een hoogrendements-verwarmingsketel verdient zich snel terug. Ook vervanging van conventionele luchtverhitters door hoogrendements-systemen of gasgestookte donkerstralers bespaart kosten. Laat energie niet door de schoorsteen verdwijnen. Als je moet vervangen, kies dan meteen een slim systeem. En misschien loont het wel om de vervanging te vervroegen.