Nieuws

EU sluit akkoord: 55% CO2-reductie in 2030

22/04/2021

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten zijn het eens geworden over een gezamenlijke Europese klimaatwet. In die klimaatwet wordt vastgelegd dat de Europese Unie in het jaar 2050 klimaatneutraal is. Om dat doel enigszins haalbaar te maken, moeten er ook eerder stappen worden gezet. Daarom is het nu de bedoeling dat tegen 2030 55 procent CO2-reductie is gerealiseerd.

 

Deze klimaatwet is een verbreding van de eerder gemaakte afspraken. Daarin werd de ambitie beschreven om het bij 40 procent CO2-reductie te laten. Het Europees Parlement wilde liever 60 procent, vanwege de angst voor snellere opwarming van de aarde.

 

’55 procent voldoende’

Eurocommissaris Frans Timmermans was het niet eens met zo’n grote aanscherping. Volgens hem is 55 procent genoeg. Dat blijkt uit een eerdere analyse, waarover hij in oktober al naar buiten trad. Desalniettemin noemt Timmermans de nieuwe deal een ambitieus plan. “Ons volledige beleid zal de komende 30 jaar deze klimaatwet als maatstaf gebruiken. De wet zal het groene herstel van Europa bepalen en een sociaal verantwoorde overgang garanderen.”

 

Andere geluiden komen uit de hoek van Groenlinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Op Twitter reageert hij iets terughoudender. “Een stap, maar geen grote doorbraak”, laat hij aan zijn volgers weten op Twitter.

 

Delen op social:

Maak het verschil met de kennis van morgen