Nieuws

Bespaar met zomer- en winterlicht

Ondernemers laten geld liggen als ze geen rekening houden met zomer- en winterlicht. Met een uitgave van enkele tientjes bespaar je al op de elektriciteitskosten. Het is simpel en toch doet nog lang niet iedereen het.

 

We weten het allemaal: in de zomer is het buiten doorgaans lichter dan in de winter en de dagen zijn langer. Laten we het zomer- en winterlicht noemen. Daardoor heb je binnen, in een kantoor, bedrijfshal of andere bedrijfsruimte, niet altijd evenveel kunstlicht nodig.

 

Toch heeft de meeste verlichting maar twee standen: aan of uit. Dat is niet logisch. Met daglichtafhankelijke verlichting laat je de verlichting binnen aansluiten op de situatie buiten. Dat bespaart energie en dus geld. Het is één van de maatregelen van de lijst uit de Wet milieubeheer. 

 

Officieel de maatregel: ‘Binnenverlichting automatisch beperken op basis van daglichttoetreding’. Simpeler gezegd: meer buitenlicht maakt minder kunstlicht nodig. Daarbij kan het gaan om een enkele lamp, een lichtstraat of de verlichting van de gehele ruimte. Afhankelijk van de complexiteit, kun je vanaf drie tot vier tientjes al tot besparingen komen. Een daglichtschakelaar of dimregelaar is eenvoudig geïnstalleerd.

 

In DEB staan de verschillende opties besproken. En doe je het niet voor het geld, dan draag je in elk geval bij aan verduurzaming. Alle beetje helpen immers. 

Delen op social:

Maak het verschil met de kennis van morgen