Nieuws

De Energiebesparingsplicht verandert, wat betekent dat voor jou als ondernemer?

16/02/2023

Nederland zet vol in op energiebesparing. Dit jaar wordt de Energiebesparingsplicht voor ondernemers aangescherpt. Ook is er meer budget voor handhaving van de nieuwe regels. Wat kun je verwachten en wat betekent dit voor jou als ondernemer?
 
De energiebesparingsplicht richt zich op bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruiken. Is dat bij jou het geval? Dan ben je verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Ook moet je rapporteren over de maatregelen die je hebt genomen, dit is de zogeheten Informatieplicht.

 

Dit verandert er met de aanscherping van de energiebesparingsplicht:

 

  • Er komen nieuwe maatregelen bij die zich richten op CO₂-reductie
  • De doelgroep wordt uitgebreid, ook de grote energiegebruikers (bijv. de glastuinbouw) moeten verplicht maatregelen nemen
  • Er komt een nieuwe versie van de Erkende Maatregelenlijsten (EML)
  • Er is extra budget vrijgemaakt voor handhaving van de energiebesparingsplicht

 

De nieuwe Erkende Maatregelenlijsten (EML)

Verbruik jij meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar? Dan moet je voldoen aan de Informatieplicht en eens in de vier jaar rapporteren over de maatregelen die je hebt genomen. Je doet dat aan de hand van de nieuwe Erkende Maatregelenlijsten. De verwachting is dat deze in maart 2023 worden gepubliceerd.

In de nieuwe versie zijn er geen lijsten per sector meer, maar een lijst die voor iedereen geldt. Dat betekent een vermindering van ruim 700 naar ongeveer 160 maatregelen. Je hebt tot 1 december 2023 de tijd om te rapporteren over jouw maatregelen.

 

DEB is er voor jou

DEB ondersteunt je bij het nemen van energiebesparende maatregelen en het voldoen aan de Energiebesparingsplicht. Zodra de nieuwe versie van de EML bekend is zullen wij deze publiceren op deb.nl

Heb je al gebruikgemaakt van mijndeb.nl? Dan ontvang je een overzicht van de maatregelen die je al in kaart hebt gebracht. Zo ben je optimaal voorbereid op de nieuwe maatregelen.

Delen op social:

Maak het verschil met de kennis van morgen