Energiebesparende maatregelen: gemeld en gerealiseerd?

21/02/2022

Bedrijven die jaarlijks meer energie verbruiken dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas, zijn wettelijk verplicht te melden welke maatregelen ze gaan nemen om energie te besparen. Met het melden ben je er uiteraard niet. Het gaat om de uitvoering. De Omgevingsdienst controleert daarop.

 

Veel ondernemers hebben in de afgelopen coronatijd meer aan het hoofd gehad dan investeren in energiebesparing. Ze hielden zich bezig met vragen als: hoe lang duurt de crisis? Houd ik mijn bedrijf overeind? Hoe ziet de toekomst er uit? Het is niet onlogisch dat de verplichte melding van energiebesparende maatregelen even minder aandacht kreeg. Tegelijkertijd is juist in deze tijd terugdringen van kosten belangrijker dan ooit.

 

Zeker nu energieprijzen snel stijgen. Energie besparen is immers ook geld besparen. De wettelijk verplichte maatregelen verdienen zich binnen vijf jaar terug. Daarna is sprake van puur voordeel. Daarnaast komt er steeds meer aandacht voor duurzaam ondernemen. Klanten en ketenpartners vragen erom. Zuinig omgaan met energie en grondstoffen wordt onderdeel van een voorkeurspositie op de markt.

 

Verplichting

De Omgevingsdiensten hebben de taak te controleren in hoeverre bedrijven zich houden aan de meldingsplicht en beoordelen hoe ver ze zijn gevorderd met hun plannen. Het opstellen en melden van de plannen is slechts de eerste stap. Het gaat uiteraard om de realisatie. Nu de bedrijven de draad weer kunnen oppakken, komt de verplichting weer duidelijker naar voren. Bij sommige maatregelen geldt het advies: doe het op een logisch moment.

 

Ga je over twee jaar verbouwen? Neem dan voor dat moment de energiebesparende mogelijkheden in je plannen mee. Soms is het wijzer om direct aan de slag te gaan. Het meest gebruikte voorbeeld is vervanging van tl-, gloeilampen- en halogeenverlichting door led. Hierdoor daalt het energieverbruik meteen sterk. Wacht daar niet mee, zeggen energieadviseurs.

 

Aangescherpt

Stel je een maatregel uit tot een later moment, oriënteer je er dan nu vast op. Als je een apparaat op een later moment wilt vervangen, maar het gaat nu plotseling kapot, moet je weten wat je wilt. Hoe denk je de energiebesparing te kunnen realiseren? Voorbereiding is de helft van het werk of zelfs mee.

 

Naast dit alles is het goed te weten dat de eisen in 2023 worden aangescherpt. Oude techniek is dan écht niet langer aanvaardbaar. Voorkom dat je gedwongen wordt snel te vervangen zonder dat je daarop financieel of in je plannen bent voorbereid. Energiebesparing en actief werken aan verduurzaming is onafwendbaar. Houd daarom zelf de regie, is het advies.

Delen op social:

Meer nieuws en tips