Nieuws, Energielabel C, Wet- en regelgeving

In 5 stappen naar energielabel C

Sinds 1 januari 2023 moet ieder kantoorgebouw van 100 m² of meer, energielabel C of beter hebben. Is dit niet het geval? Dan loop je het risico dat je de deuren van je pand moet sluiten. Met de juiste handvatten is het gelukkig iets eenvoudiger. In 5 stappen helpt DEB je dit te organiseren. 

Lees of jij moet voldoen aan de wet- en regelgeving omtrent energielabel C

Stap 1: energielabel C controleren

De wetgeving omtrent energielabel C geldt voor alle kantoren. Kantoren met een energielabel D of beter, zijn volgens deze wet verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Weet je nu al dat jij label A, B of C hebt, dan hoef je nu nog niets te doen. Let er wel op dat kantoorpanden in 2030 voorzien moeten zijn van energielabel A. Je kunt er dus voor kiezen om nu de maatregelen te nemen, zodat je de komende jaren wel alvast geld bespaart op je energierekening.

Weet je niet welk label je hebt? Kijk dan op deze website. Hier controleer je direct welk energielabel jouw pand heeft. Heb je nog geen energielabel aangevraagd, dan staat jouw bedrijf niet in de database. Vraag het label dan eerst aan.

In 2021 is de rekenmethode aangepast waarmee je energielabel wordt berekend. Als je een grensgeval bent met label C of D, dan is het raadzaam om te kijken of dit label nog steeds voor jou geldt. Lees hier meer over die vernieuwde rekenmethode.

Stap 2: plan maatwerkadvies in

Jouw bedrijf is uniek. Er is daarom niet één lijst met de beste maatregelen om een kantoorpand zo snel mogelijk te voorzien van label C. Er komt dus altijd maatwerk bij kijken omdat het uitvoeren van iedere maatregel weer effect heeft op een andere maatregel.

Bij maatwerkadvies komt een energieadviseur of installateur kijken welke energiebesparende maatregelen jou het snelst naar energielabel C brengen. Het zou kunnen dat je met een paar kleine aanpassingen al van label D naar C gaat, maar het zou ook meer voeten in de aarde kunnen hebben. Een voordeel van zo’n expert is dat er na één bezoek al een compleet plan op tafel ligt waar je ook direct mee aan de slag kunt.

Stap 3: check subsidies en alternatieve financieringsmogelijkheden

De overheid wil dat heel ondernemend Nederland energiebesparende maatregelen neemt. Om de financiële impact op het bedrijf te beperken zijn er daarom subsidies in het leven geroepen. Met die subsidies kun je geld terugkrijgen na aankoop van bepaalde energiebesparende apparaten, of de subsidie fungeert als fiscale aftrekpost waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Een voorbeeld van subsidies die vrijwel iedere ondernemer kan gebruiken zijn MIA/Vamil en EIA.

Subsidies die bedoeld zijn voor duurzame energieopwekking (zoals zonnepanelen) of voor de aanschaf van wat meer kostbare energiebesparende installaties, vind je bij SDE en ISDE.

Meer over de beschikbare subsidies voor ondernemers.

Alternatieve financieringsmogelijkheden

Wist je dat het geld voor energiebesparende maatregelen niet altijd van je eigen balans hoeft te komen? Veel ondernemers kiezen ervoor om andere mogelijkheden te benutten. Denk daarbij aan een banklening, groene lening of crowdfunding.

Stap 4: starten met de maatregelen

Het plan ligt klaar, subsidies zijn uitgezocht en de financiering is rond. Dan is het tijd om de maatregelen uit te (laten) voeren. Op DEB.nl zie je welke installateurs of leveranciers er bij jou in de buurt zitten. Kijk dus naar het plan dat jouw energieadviseur gemaakt heeft en kies vervolgens op DEB een gecertificeerde professional die de maatregel komt uitvoeren. 

Het kan zijn dat je energieadviseur een maatregel adviseert die niet in DEB staat. In dat geval kun je gericht advies vragen aan je energieadviseur.

Stap 5: vraag een nieuw energielabel aan

Nadat de maatregelen zijn doorgevoerd voldoet jouw pand aan de nieuwe wet- en regelgeving. Maar het oude label staat nog wel geregistreerd op jouw pand. Je moet daarom een nieuw label aanvragen. Dat gaat iets anders dan in 2020. 

Omdat de energieadviseur een momentopname maakt van de situatie vóór de maatregelen en vervolgens advies geeft over welke maatregelen nodig zijn, kan het energielabel achteraf betrekkelijk eenvoudig worden gegeven, mits je ook maatregelen hebt uitgevoerd. Je nieuwe energielabel kan vervolgens weer tien jaar mee.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nieuw op DEB.nl: stel je vraag via de eHelpdesk
MKB-Nederland Rabobank webinar
Nieuws
Webinar 16 april 2024: zo financier je verduurzaming
Nieuws
Maak kans op de EZK Energie Award én 15.000 euro

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.