Nederland moet net als alle andere Europese landen energiebesparende maatregelen nemen om klimaatdoelen te behalen. Om die reden werd de energiebesparingsplicht in het leven geroepen. Inmiddels is die regeling getransformeerd in de informatieplicht energiebesparing. Nieuw is de meldplicht die geldt voor ondernemers met een bepaald verbruik.
Wat houdt deze wet in?
De informatieplicht energiebesparing is op 1 juli 2019 in werking getreden na een uitbreiding op de eerdere energiebesparingsplicht. Waar ondernemers voorheen alleen verplicht waren om energiebesparende maatregelen te nemen, kwam daar een meldplicht bij. Die meldplicht houdt in dat ondernemers de overheid moeten informeren over de fase van verduurzaming waarin zij zitten.
De wet is dus tweeledig:
- Er moeten energiebesparende maatregelen genomen worden
- En de voortgang daarvan moet gerapporteerd worden.
Om het overzichtelijk te houden heeft RVO een Erkende Maatregelen Lijst (EML) opgesteld. In deze lijsten staan per branche welke maatregelen er genomen kunnen worden. Al die maatregelen verdienen zich terug binnen vijf jaar.
Heb je een account op DEB, dan vind je in je account naar de Digitale bespaar assistent de de Energiebesparende Maatregelen-lijst die voor jouw branche van toepassing is. -> Maak een account aan of log in.
Moet ik aan de informatieplicht energiebesparing voldoen?
Niet iedere ondernemer hoeft te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. De plicht geldt namelijk alleen wanneer jouw energieverbruik boven een bepaald niveau is, exclusief zelf duurzaam opgewekte energie.
Gebruikt jouw onderneming meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas per jaar? Dan moet jij voldoen aan de informatieplicht. Let wel op dat je zelf opgewekte energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen niet mag aftrekken van dit totaalverbruik. Gebruik je stadsverwarming, dan reken je de Gigajoules om naar kubieke meters gas.