Energiebesparingsplicht

Informatieplicht Energiebesparing: alles wat je moet weten over deze wet

Nederland moet net als alle andere Europese landen energiebesparende maatregelen nemen om klimaatdoelen te behalen. Om die reden werd de energiebesparingsplicht in het leven geroepen. Inmiddels is die regeling getransformeerd in de informatieplicht energiebesparing. Nieuw is de meldplicht die geldt voor ondernemers met een bepaald verbruik.

 

Wat houdt deze wet in?

De informatieplicht energiebesparing is op 1 juli 2019 in werking getreden na een uitbreiding op de eerdere energiebesparingsplicht. Waar ondernemers voorheen alleen verplicht waren om energiebesparende maatregelen te nemen, kwam daar een meldplicht bij. Die meldplicht houdt in dat ondernemers de overheid moeten informeren over de fase van verduurzaming waarin zij zitten.

 

De wet is dus tweeledig:

 

  • Er moeten energiebesparende maatregelen genomen worden
  • En de voortgang daarvan moet gerapporteerd worden.

 

Om het overzichtelijk te houden heeft RVO een Erkende Maatregelen Lijst (EML) opgesteld. In deze lijsten staan per branche welke maatregelen er genomen kunnen worden. Al die maatregelen verdienen zich terug binnen vijf jaar.

 

Heb je een account op DEB, dan vind je in je account naar de Digitale bespaar assistent de de Energiebesparende Maatregelen-lijst die voor jouw branche van toepassing is. -> Maak een account aan of log in.

 

Moet ik aan de informatieplicht energiebesparing voldoen?

Niet iedere ondernemer hoeft te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. De plicht geldt namelijk alleen wanneer jouw energieverbruik boven een bepaald niveau is, exclusief zelf duurzaam opgewekte energie.

 

Gebruikt jouw onderneming meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas per jaar? Dan moet jij voldoen aan de informatieplicht. Let wel op dat je zelf opgewekte energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen niet mag aftrekken van dit totaalverbruik. Gebruik je stadsverwarming, dan reken je de Gigajoules om naar kubieke meters gas.

Ik moet voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Wat nu?

Als eerst moet je de overheid informeren over de huidige maatregelen die je bedrijf genomen heeft. Daarna heb je voldaan aan de informatieplicht. Deze stap is onder andere nodig om te monitoren hoeveel procent van de Nederlandse bedrijven bepaalde maatregelen al genomen heeft. Hiermee wordt inzicht gecreëerd in welke relevante maatregelen nog niet zijn uitgevoerd.

 

Vervolgens moet je ook de EML-lijst van jouw branche gaan realiseren. Dat is de energiebesparingsplicht. Deze lijst bestaat uit diverse maatregelen die voor jouw branche van toepassing zijn. We geven je een aantal tips hoe je dat slim kunt aanpakken nadat je ingelogd bent op DEB.

 

  1. Ga naar je dashboard op DEB.nl en vink in de maatregelenlijst de maatregelen aan die je al hebt gedaan. Bekijk vervolgens hoeveel geld jouw onderneming nog aan energie kan besparen.
  2. Bekijk de top 10 energiebesparende maatregelen op je dashboard. Daarmee bespaar je nog tientallen procenten extra op je energierekening.
  3. Open de volledige EML-vinklijst en bekijk welke maatregelen quick wins zijn. Dat zijn maatregelen die je binnen enkele uren kunt (laten) realiseren.
  4. Bekijk welke maatregelen je het beste direct kunt nemen, of later op een natuurlijk moment. Een Cv-ketel kun je bijvoorbeeld beter op een natuurlijk moment vervangen bij een defect. Een tochtstrip kun je op ieder moment aanbrengen. Plan maatregelen uit die tweede categorie direct in op je account.
  5. Kijk op iedere maatregel pagina of je deze zelf kunt uitvoeren of dat je hulp nodig hebt. Je ziet ook direct welke leverancier of installateur er bij jou in de buurt zit.

 

Heb je een kantoor? Dan moet je in 2023 mogelijk al voorzien zijn van energielabel C. Bekijk hier of ook jouw kantoor onder deze wet valt.

 


Meer info en vragen

Heb je nog vragen? RVO kan je ondersteunen bij het zetten van de eerste stappen.

Bron: RVO

Delen op social:

Meer artikelen over wet- en regelgeving