Zonnepanelen

2. Is er transportcapaciteit voor teruglevering zonnestroom aanwezig?

Teruglevering mogelijk?

Het landelijke stroomnet kent grenzen aan zijn transportcapaciteit. Het is verstandig hierbij stil te staan als je zonnepanelen overweegt te installeren. Het gaat dan om het terug leveren van stroom aan netbeheerders.

 

Stroomkabels uit het landelijke stroomnet hebben een bepaalde omvang. De dikte van de kabel bepaalt hoeveel stroom er doorheen kan lopen. In veel landelijke gebieden was van oudsher weinig vraag naar energie, met name vanwege de lage bevolkingsdichtheid. Netbeheerders plaatsten in die gebieden kabels voor een lagere transportcapaciteit dan in stedelijk gebied.

 

Door de ruimte in de landelijke gebieden, zijn daar veel extra zonnepanelen geplaatst die zoveel meer stroom opleveren dan er gebruikt wordt, dat elektriciteitskabels voor teruglevering aan hun maximale capaciteit zitten. Teruglevering is dan tijdens zonnige uren niet mogelijk.

 

Check daarom voordat je zonnepanelen aanschaft of in jouw regio teruglevering mogelijk is. Want:

  • Als je het overschot aan opgewekte energie niet mag verkopen aan het net, verlies je inkomsten. Dat verandert de businesscase voor zonnepanelen aanzienlijk.
  • Wil je gebruikmaken van SDE++ subsidie, dan moet je sowieso met je netbeheerder om tafel. Sinds oktober 2019 heb je namelijk een zogenaamde transport indicatie nodig voor je SDE-aanvraag. Die transport indicatie bewijst dat een netbeheerder op dit moment of binnen enkele maanden genoeg transportcapaciteit heeft voor jouw zonnestroom.

 

Niet alle regio’s worden getergd door het transportprobleem. Op de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland zie je in welke regio’s nog ruimte is voor teruglevering.

 

Bespreek de eventuele problematiek met de netbeheerder.

Delen op social:

Meer artikelen over zonnepanelen