Zonnepanelen

3. Is het bedrijfspand geschikt voor zonnepanelen?

– Bij de vraag of een dak geschikt is voor zonnepanelen, spelen verschillende zaken. Bij de constructie van daken is in het verleden wel rekening gehouden met een hoeveelheid water of sneeuw en met hagelinslag, maar niet met het gewicht van zonnepanelen. Dat is zo’n 40 tot 80 kilo per vierkante meter.

– Een deskundige constructeur kan bepalen of de dakconstructie geschikt is om er zonnepanelen op aan te brengen.

– Afhankelijk van het oordeel van de constructeur kun je bepalen of het mogelijk is alle typen zonnepanelen te plaatsen of dat er een duidelijke voorkeur is voor lichtere, maar duurdere panelen. Indien nodig kan ook de dakconstructie worden aangepast, kunnen panelen anders worden bevestigd of kun je kiezen voor panelen die dakbedekking en stroomopwekking combineren.

– Veel daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Maar daken van riet, zink, aluminium of leisteen zijn dat niet.

– Een belangrijk aspect is de beschikbare ruimte. Ramen, schoorstenen of koeleenheden beperken het bruikbare oppervlak.

– Kijk ook of het dak niet te veel of te vaak in de schaduw ligt, bijvoorbeeld door gebouwen in de omgeving. Als er te veel schaduw is, leveren de panelen te weinig op. Mogelijk kunnen zogeheten optimizers het nadeel wegnemen.

– De opbrengst is afhankelijk van de ligging en de hellingshoek. Bijna elke windrichting levert stroom op, maar zonnepanelen pal op het Noorden plaatsen, heeft weinig zin.

– Een goede staat van het dak is belangrijk, niet alleen voor de veiligheid maar ook omdat zonnepanelen periodiek moeten worden schoongemaakt en onderhouden om optimale opbrengsten uit zonnestroom te halen.

Delen op social:

Maak het verschil met de kennis van morgen