Nieuws

Kabinetsvoorstel: hoger belastingvoordeel milieuvriendelijke investeringen

12/10/2021

Het kabinet wil de aftrekpercentages voor milieuvriendelijke investeringen per 1 januari 2022 verhogen. Dat maakt het voor ondernemers aantrekkelijker deze investeringen te doen. Het loont om in de gaten te houden of je hiervan gebruik kunt maken.

 

De verhoging is een voorstel van het kabinet als onderdeel van het Belastingplan 2022, valt te lezen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Als de Eerste en Tweede Kamer dit goedkeuren, dan gaat het vanaf 1 januari 2022 in.

 

Het gaat om aanpassing van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). De aftrekpercentages worden dan 27%, 36% en 45%. Het grotere belastingvoordeel heeft tot doel dat bedrijven meer duurzame investeringen doen.
Als een ondernemer naast deze regeling ook gebruik kan maken van de regeling Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), neemt het voordeel verder toe.

 

Milieulijst 2022

De nieuwe MIA-percentages gelden voor investeringen in innovatieve bedrijfsmiddelen die staan op de Milieulijst 2022. Deze lijst is aan het eind van het jaar bekend. Het hoogste aftrekpercentage geldt bijvoorbeeld voor nieuwe en innovatieve grondstof-besparende productieapparatuur, productieapparatuur voor het voorkomen van ontstaan van CO2 en volledig circulaire kantoorgebouwen of woningen.

 

Meer over fiscale regelingen en financiering van energiebesparende maatregelen op DEB.

Delen op social:

Maak het verschil met de kennis van morgen