Nieuws, Zonnepanelen

Klein- of grootverbruiker van energie? Belangrijke check voor mkb’ers

Het is voor een mkb’er belangrijk om te weten of je als klein- of grootverbruiker van energie wordt aangemerkt. Gek genoeg heeft dat niet altijd te maken met je daadwerkelijke energieverbruik. Rechten en plichten van groot- en kleinverbruikers verschillen, bijvoorbeeld bij zonnepanelen. Het loont om het even na te gaan. Betaal niet te veel.

Laten we beginnen met elektriciteit. De grens tussen klein- en grootverbruik hangt samen met de aansluitwaarde van je onderneming op het elektriciteitsnet. Die waarde geeft aan hoeveel ampère elektriciteit door de aansluiting kan. De maximaal toegelaten stroomsterkte wordt begrensd door zekeringen met een doorlaatwaarde. Die waarde wordt uitgedrukt in ampère. Als die aansluiting een waarde heeft van meer dan 3 x 80 ampère dan geldt de aansluiting als grootverbruik.

In alle andere gevallen is de aansluiting kleinverbruik. Het maakt hierbij niet uit of het om een bedrijf of een particulier gaat.

Bij gas ben je een kleinverbruiker als de gasaansluiting een maximale doorlaatwaarde van 40 m³ gas per uur heeft. Bij meerdere gasaansluitingen mag het totaal niet meer zijn dan die veertig kubieke meter.

Verschillen

Waarom is het verschil belangrijk? De wet beschermt kleinverbruikers beter dan grootverbruikers. Grootverbruikers moeten actiever zijn en hun energiezaken tijdig regelen. Ze moeten een contract sluiten met de netbeheerder en een meetbedrijf. Daar staat tegenover dat ze kunnen onderhandelen over de prijs. Bij het energieverbruik is het belangrijk om na te gaan hoeveel elektriciteit of gas de onderneming nodig heeft tijdens piekmomenten. Dat beïnvloedt de aansluitwaarde.

Zonnepanelen

Bij zonnepanelen hebben klein- en grootverbruikers verschillende rechten. Kleinverbruikers mogen salderen. Ze kunnen op jaarbasis bepalen hoeveel stroom er is opgewekt en verbruikt. De energiebelasting die wordt betaald op de afgenomen elektriciteit mag worden verrekend met de opgewekte zonnestroom. Ook hier is de aansluitwaarde van belang. Die bepaalt hoeveel stroom er aan het net kan worden geleverd.

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het verstandig na te gaan of de energieleverancier een overeenkomst mag afsluiten met kleinverbruikers.

Wijzigen

Je kunt als bedrijf een te hoge aansluitwaarde hebben. Je betaalt dan meer dan nodig is. Op de energierekening kun je zien wat de aansluitwaarde is en wat het kost. Boven 3 x 80 ampère zijn de kosten vaak fors. Aanpassen kan. Dat moet de netbeheerder doen. Maak een afspraak als je wordt gezien als grootverbruiker terwijl dat niet nodig is.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Nieuws
Nieuw op DEB.nl: stel je vraag via de eHelpdesk
MKB-Nederland Rabobank webinar
Nieuws
Webinar 16 april 2024: zo financier je verduurzaming
Nieuws
Maak kans op de EZK Energie Award én 15.000 euro

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.