Energielabel C, Tips

Leidingisolatie: simpel maar geen gemeengoed

Isoleren van leidingen waardoor warm water loopt, is een simpele en vaak goedkope manier van energiebesparing. Het kan bijdragen het energieverbruik te verminderen. Ook voor kantoorpanden kan dit interessant zijn om na 1 januari 2023 een Label C te hebben. 

Warmwaterleidingen die warm aanvoelen – en dus warmte afgeven – zijn een teken van energieverlies. Warmte gaat dan verloren op plekken waar het niet bedoeld is. Hoe meer de warmte in de leidingen blijft, hoe minder het water tussen ketel en kraan afkoelt, hoe beter het is. De ketel hoeft dan minder warmte te produceren. Dergelijk energieverlies is gemakkelijk tegen te gaan: door leidingen te isoleren. Als warmwaterleidingen onvoldoende zijn geïsoleerd, duurt het vaak even voordat het water uit de warme kraan ook echt warm is. Het is namelijk in de leidingen afgekoeld. Dat is verlies van energie (en water uiteraard) 

Buizen isoleren

Isolatie van warmwaterleidingen loont extra als die leidingen door koude ruimtes lopen. Denk bij kantoren bijvoorbeeld aan archief- of opslagruimtes. Ook in minder koude ruimtes is het raadzaam buizen te isoleren. Het water blijft dan zo warm mogelijk. Als de leidingen vrij liggen (dus niet in de muur, maar erop) zijn kosten en moeite doorgaans zeer beperkt. Je vouwt het isolatiemateriaal er simpel omheen. Hoewel het eenvoudig is, leert dat de praktijk dat in oudere panden de leidingen vaak nog niet zijn geïsoleerd.  

Appendages

Onderdeel van het waterleidingnet zijn de meters die het waterverbruik bijhouden of instrumenten die de watervoorziening regelen of beveiligen. Ook hier kan isolatie energie besparen. Maar let op: dergelijke appendages, zoals ze heten, moeten wel gemakkelijk toegankelijk blijven. Je moet kunnen controleren of er lekkages zijn en ze moeten gerepareerd kunnen worden. Er zijn tegenwoordig oplossingen die beide zaken combineren: isolatie en gemakkelijke toegankelijkheid. Een voorbeeld is een isolatiematras met klittenband of een rijgkoord. 

Concrete acties

Op DEB staan concrete maatregelen genoemd en uitgelegd om de leidingisolatie uit te voeren. Bekijk de maatregel op DEB.nl.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer nieuws en tips

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

EEnergy project subsidie mkb-ondernemers
Nieuws, Subsidies
EENergy project: subsidie voor energiebesparing
MKB-Nederland Rabobank webinar
Subsidies, Financiering
Terugkijken: webinar ‘Zo financier je verduurzaming’
Nieuws
Nieuw op DEB.nl: eenvoudig zoeken op specialisatie MKB Energieadviseurs

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.