Nieuws

Mkb’ers investeren in energiebesparing

28/06/2021

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn, net als hun collega’s van grote bedrijven, geïnteresseerd in energiebesparing. Ondanks de coronacrisis hebben ze er het afgelopen jaar in geïnvesteerd. Dat blijkt uit het zojuist verschenen jaarbericht van de Energie-investeringsaftrek (EIA).

 

Afgelopen jaar zijn bij de EIA vooral aanvragen binnengekomen voor investeringen in zonnepanelen, led-armaturen en warmtepompen. ‘Dit zijn technieken die bij veel ondernemers bekend zijn en waarin de mkb-sector ruimschoots in investeert’, aldus het jaarbericht.

 

In totaal investeerde het Nederlandse bedrijfsleven in 2020 voor ruim 1,7 miljard euro in energiezuinige maatregelen. De EIA leverde een voordeel op van 144 miljoen euro. Door de investeringen werd net zoveel energie bespaard als 326.000 huishoudens jaarlijks aan gas verbruiken. Het totale investeringsbedrag voor duurzame energie is gestegen met 13 procent vergeleken met het jaar ervoor.De meeste aanvragen kwamen binnen vanuit bedrijven in Noord-Brabant.

 

In de loop der jaren zijn ondernemers steeds meer gaan investeren in energiebesparende maatregelen. In het eerste jaar van het bestaan van de EIA, 23 jaar geleden, werd bijna 500 miljoen euro uitgegeven. Dit is nu dus ruim drie keer zo veel.

 

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil met de EIA een impuls geven aan investeringen in energiebesparing en duurzame economische groei. Dit is essentieel voor het behalen van de doelstellingen op het gebied van de energietransitie.

Delen op social:

Maak het verschil met de kennis van morgen