Nieuws

Onderzoek leert: veel bedrijfsdaken geschikt voor zonnepanelen

06/12/2021

MKB-ondernemers zijn soms huiverig voor het laten installeren van zonnepanelen vanwege onzekerheid of de dakconstructie er wel geschikt voor is. Het is belangrijk dit door een deskundige te laten vaststellen. De kans is groot dat er geen of maar kleine beperkingen zijn.

 

Met kleine aanpassing zijn de meeste grote bedrijfsdaken geschikt voor zonnepanelen, stelt het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen. Onderzoek in opdracht van TKI Urban Energy laat zien dat circa 85% van de Nederlandse grote daken met minimale aanpassingen geschikt zijn voor een zonne-installatie. Met name ook oude panden zijn er vaak geschikt voor.

 

In business-cases (in hoeveel tijd verdien ik de investeringskosten terug?) zijn aanpassingskosten aan dakconstructies vaak niet meegerekend. Dat kan ondernemers ervan weerhouden erover na te denken. Het onderzoek brengt in beeld dat vrees in veel gevallen niet terecht is. De onderzoekers concluderen dat bij circa 40 procent van de utiliteitsbouw nauwelijks of geen constructieve beperkingen zijn. Bij 45 procent is sprake van een lichte beperking.

 

Bij de laatste groep zijn de kosten voor aanpassing beperkt, gemiddeld 15 euro per vierkante meter. Over het algemeen zijn de kosten van constructieve maatregelen minder dan die van alternatieven als lichtgewicht zonnepanelen, verandering van het legplan of vervangen van de dakbedekking.

 

Lees meer over dakconstructies en dit onderzoek >>

Delen op social:

Maak het verschil met de kennis van morgen