Nieuws

Overheidscampagne ook relevant voor mkb

04/04/2022

Heb je de overheidscampagne ‘Zet ook de knop om’ ook al gehoord of gezien?  De overheid voert campagne om huishoudens en bedrijven op te roepen om bij te dragen aan energiebesparing. De snel stijgende energieprijzen, vermindering van afhankelijkheid van Russisch gas en de klimaatverandering zijn de achtergronden van de campagne. De website van de campagne verwijst naar DEB.nl als handige online tool voor energiebesparing. DEB helpt bedrijven bij de uitvoering.

 

Onder meer via paginagrote advertenties in de kranten, stimuleert de overheid burgers om zuiniger om te gaan met energie. Dat helpt ook de stijgende energie-uitgaven te beperken. Ook het bedrijfsleven wordt aangesproken: grote en kleine bedrijven kunnen bijdragen aan energie- en kostenbesparing door onder andere bewuster om te gaan met verwarming en verlichting. Of door efficiënter te werken en te produceren.

 

Vanzelfsprekend

‘Soms kan je als bedrijf met kleine stappen al meer doen dan je denkt’, aldus de advertentie. Voorbeelden zijn aanpassing van de verwarming en verlichting aan de bedrijfsactiviteiten. In mijn.DEB.nl staan vele mogelijkheden tot dergelijke stappen genoemd. Vaak klinken ze vanzelfsprekend. In de praktijk worden ze echter nog lang niet overal toegepast. Daarmee laten ondernemers mogelijkheden liggen om kosten te besparen.

 

Daarom:

  • Laat geen licht branden als dat niet nodig is. Gebruik bijvoorbeeld tijd- of aanwezigheidsschakelaars.
  • Stem verlichting af op de hoeveelheid binnenvallend daglicht.
  • Vervang traditionele lampen door ledverlichting.
  • Sluit deuren.
  • Bekijk of alle ruimtes in een pand even warm of koud moeten zijn.
  • Bepaal de temperatuur van de verwarmingsketel op basis van de buitentemperatuur.
  • En: Laat geen apparaten nodeloos aanstaan.

Dit zijn allemaal relatief eenvoudige maatregelen die met elkaar bijdragen aan energiebesparing.

 

Maatregelen doorvoeren

Samen met DEB.nl kan de mkb-ondernemer vaak op eenvoudige wijze deze maatregelen doorvoeren. En daarmee kosten beperken en bijdragen aan verduurzaming. Op de website www.zetookdeknopom.nl/bedrijven staat meer informatie.

Delen op social:

Meer nieuws