Oud kantoor gebouw
Nieuws

Ruim helft kantoren niet klaar voor energielabel C

23/08/2022

Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse kantoren nog geen energielabel C of beter heeft. Dat botst met de huidige wetgeving, die stelt dat de kantoren per 1 januari 2023 aan deze verplichting moeten voldoen.

 

De huidige situatie

Deze zomer – op 1 juli 2022  – had nog maar 48% van de Nederlandse kantoren energielabel C of beter. Zo’n 11% van de kantoren heeft energielabel D of slechter. De overige groep (41%) heeft nog geen energielabel en voldoet dus sowieso niet aan de verplichting.

 

Dat wil niet zeggen dat deze kantoren helemaal niet duurzaam zijn. Ze hebben alleen nog geen verplicht energielabel waaruit dat blijkt, waardoor ze dus ook niet aan de wetgeving voldoen.

 

Wel een stijging zichtbaar

Het afgelopen half jaar gebeurt er wel meer dan in de voorgaande 5 jaar. Het aantal afgegeven groene labels stijgt namelijk iets meer dan de constante stijging die we zagen sinds 2017. Daarmee lijkt het erop dat kantoren wel degelijk bezig zijn met verduurzaming, maar dat het tempo nog vrij laag ligt.

 

Sluiting dreigt

Volgens de wet mogen kantoren die op 1 januari 2023 niet voldoen aan de eisen, niet meer worden gebruikt als kantoor. Dat verhoogt de druk voor de groep ondernemers die op dit moment nog geen energielabel heeft, evenals voor de groep ondernemers met energielabel D of minder.

 

Heb jij een kantoor en moet je voldoen aan deze wet? Lees meer over Label C op DEB.nl

Delen op social: