Foto van een energiepaal van de onderkant gefotografeerd
Nieuws

TEK-regeling voor energie-intensief mkb

20/10/2022

Inhoud nieuwe TEK-regeling bekend

Het bedrijfsleven wordt hard geraakt door de hoge energieprijzen. Voor kleine ondernemers was er al een tegemoetkoming in de vorm van het prijsplafond; voor energie-intensieve bedrijven is er nu een Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) in het leven geroepen.

 

Hoe ziet de TEK eruit?

De nieuwe Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) is bedoeld voor ondernemers die jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit verbruiken en bij wie minimaal 12,5% van de omzet bestaat uit energiekosten. Via deze regeling krijg je een deel van je meerkosten voor energie weer teruggestort.

 

Als je volgens jouw energiecontract méér dan €1,19 per m3 gas en €0,35 per kWh elektriciteit betaalt, krijg je 50% terug, met een maximum van €160.000. Vanaf 1 november kun je aanspraak maken op de regeling, als je bedrijf aan de volgende kenmerken voldoen:

  • Je bedrijf verbruikt jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit;
  • Minimaal 12,5% van je omzet gaat naar energiekosten;
  • Je bedrijf voldoet aan de Europese mkb-definitie:
    • Je hebt minder dan 250 werknemers
    • Je jaaromzet is maximaal €50 miljoen
    • Je jaarbalans is maximaal €43 miljoen
  • Je bedrijf staat ingeschreven in het KVK Handelsregister.

 
De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen echter dat de TEK-regeling niet toereikend is en dat de regeling te weinig houvast biedt voor bedrijven die het moeilijk hebben. Veel bedrijven die extreem hoge energiekosten hebben, komen niet aan de drempel van 12,5% van de omzet. Andere bedrijven komen juist wel makkelijk aan die drempel, maar hebben weinig aan de regeling vanwege het gehanteerde maximum van €160.000. Europese staatsteunregels staan een maximumvergoeding van €750.000 tot €2 miljoen per bedrijf toe.

 

Relevante informatie en updates zullen we via deze website delen.

Delen op social: