Zonnepanelen

5. Waar kun je een goed installatiebedrijf vinden? 

 • Installatie van zonnepanelen komt nauw. Het draait daarbij om kwaliteit, levensduur en veiligheid. Allemaal belangrijke aspecten. Laat de plaatsing uitvoeren door een bedrijf met ervaring en kennis van zaken.
 • De installateur moet weten hoe zonnepanelen juist worden aangesloten, dat kabels niet op het dak mogen rusten en moet de juiste connectoren gebruiken. Zo is gebruik van verschillende connectoren door elkaar heen, vragen om moeilijkheden.
 • Door de groeiende vraag naar zonnepanelen, is het aanbod van bedrijven explosief gestegen. Daarmee ook het aantal ondernemingen dat minder deskundig is dan ze zich voordoen. Ga alleen in zee met een bonafide onderneming en laat je niet verleiden door een (te) lage prijs.

Recensies en ervaringen

 • Informeer bij andere mkb’ers naar hun ervaringen en kijk rond in eigen kring.
 • Vraag een installateur naar ervaringen met eerdere projecten. Als de onderneming veel ervaring heeft opgedaan, is de kans groot dat jouw project overeenkomt met één van zijn eerdere projecten.
 • Kijk naar reviews en naar de historie van het bedrijf: hoe lang is de onderneming al op dit terrein actief? Onderwerpen als Scope 12 en andere eisen moeten bekend zijn, net als toekomstige wet- en regelgeving vanuit verzekeraars en de overheid.

Stel vragen

Stel vragen over de installatie. Daarop moet een verantwoord antwoord komen.

  1. Wat doe je met kabels op het dak, zodat ze niet in het regenwater komen te liggen?
  2. Welke connectoren gebruik je?
  3. Geef me de berekening van de maximale draagkracht van de constructie.
  4. Hoe kan ik omvormers op afstand aflezen zodat kapotte apparaten worden gesignaleerd?

Inspectie

Veel verzekeraars eisen een onafhankelijke opleverinspectie, de Scope 12. Maar tot 1 januari 2023 ben je meestal ook verzekerd als je een opleveringsbewijs van Techniek Nederland hebt.

De SCIOS Scope 12 inspectie is een onafhankelijke keuring van (grootschalige) zonnestroom installaties. Alleen inspecteurs van door SCIOS gecertificeerde inspectiebedrijven, mogen keuren. De installatie wordt gecontroleerd op kwaliteit, defecten, of de installatie goed is gemonteerd en voldoet aan de landelijk verplichte kwaliteitsnormen.

Delen op social:

Maak het verschil met de kennis van morgen