Energie besparen en tegelijkertijd de kosten voor de mkb-ondernemer verlagen. Daarop zijn de maatregelen van DEB.nl gericht, de digitale bespaarassistent die de ondernemer terzijde staat. De lijst van maatregelen is gebaseerd op de wettelijke verplichting tot energiebesparing. Naast deze maatregelen is er nog een mogelijkheid kosten terug te dringen en je bedrijf duurzamer te maken: door zelf energie op te wekken. Met zonnepanelen bijvoorbeeld.
Wie Nederland van boven bekijkt, ziet nog altijd veel daken zonder zonnepanelen. Dat geldt voor woonhuizen, maar zeker ook voor kantoorpanden, fabrieken, opslagloodsen en distributiecentra. Dat is jammer.
De ondernemer laat een mogelijkheid voor kostenvermindering liggen. Dat is zeker nu, in coronatijd, een actueel thema. Daarnaast heeft het Nederlands bedrijfsleven zich als collectief uitgesproken mee te willen werken aan de bestrijding van de klimaatcrisis.
De ondernemer is net een gemiddelde burger: onbekend maakt onbemind. Daarom is het goed wat meer te weten over zonnepanelen. We zetten een aantal aspecten op een rij. Als aanmoediging om er écht werk van te maken. Omdat het winst oplevert, voor de onderneming én de samenleving. In die zin is het een goede aanvulling op de maatregelen van DEB.nl.
Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten panelen. Een veelgebruikte driedeling is monokristallijn, polykristallijn (of multikristallijn) en amorf. Amorfe panelen zijn het goedkoopst, maar hebben een laag rendement. Het is geen aanbevelenswaardige optie.
Het onderscheid tussen de beide kristallijne varianten zit in het productieproces, het uiterlijk en de kosten. Panelen van monokristallijn zijn wat duurder, maar ook fraaier door de egale kleur. Voor woonhuizen zal het uiterlijk en de kleur belangrijker zijn dan voor bedrijfspanden met veelal platte daken.
Opbrengst
Als het gaat om opbrengst, dan scoren de monokristallijnen panelen doorgaans wat hoger. Doorslaggevend voor de keuze is dit echter zelden. Belangrijk element is de ruimte op het dak. Als er weinig ruimte is, kies je duurdere panelen met hoge vermogens. Is er plaats genoeg, dan kan een eenvoudiger type de beste keus zijn.
Er zijn ook panelen die aan twee kanten licht kunnen opvangen. Uiteraard zijn die alleen geschikt voor platte daken. Laat je goed voorlichten over de verschillende typen en de beste optie, gegeven de specifieke omstandigheden.
Langere termijn
Betrek bij je keuze ook de garantieperiode. Voor welke periode staat de leverancier in voor het beloofde vermogen? De opbrengst van zonnepanelen loopt namelijk altijd na verloop van tijd af. Je kunt ervan uitgaan dat ze in de eerste jaren doen wat ze beloven.
Het is echter wel plezierig dat ze ook na vele jaren nog goed werken. De vraag is wanneer de teruggang in welke mate optreedt. En wat de leverancier garandeert. Een vuistregel is, dat de opbrengst na twintig jaar nog circa 80 procent moet zijn. Ook hier speelt prijs een rol. Vaak is de garantieperiode voor duurdere typen langer.
Voor de omvormer geldt een ander verhaal. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselspanning voor onze apparaten. De levensduur daarvan is veel beperkter; denk aan tien jaar. Dan is vervanging noodzakelijk.