Banklening: traditioneel geld lenen bij je geldverstrekker

Met een banklening haal je geld op bij de bank, om dat vervolgens te investeren in je bedrijf. Er zijn leningen te krijgen bij diverse banken. Bij het kiezen van de leningen zijn een aantal zaken belangrijk om in gedachten te houden.

 

Je moet bijvoorbeeld goed kijken naar de rentepercentages, maximale leenbedragen en overige aanvullende voorwaarden. Je leest hier alles over traditioneel geld lenen bij je bank.

 

Hoeveel geld kan je lenen?

Bij banken geldt het principe: ‘the sky is the limit’. Dat houdt in dat grote bedrijven enorme bedragen kunnen lenen, en dat kleinere bedrijven eerder het limiet bereiken. Om geld uit te lenen, doet een bank altijd een risico-analyse.

 

Door te kijken naar je jaaromzet, de omzet van de afgelopen kwartalen en jaren en de huidige liquiditeit van je onderneming, kan bepaald worden hoeveel risico de bank loopt met het uitlenen van een bepaald bedrag.

 

Wil je verduurzamen? Bedragen tussen de € 10.000 en € 250.000 zijn met de juiste voorwaarden vaak geen probleem voor een bank.

 

Hoe krijg je als ondernemer een lening bij de bank?

Een lening bij de bank krijg je niet zomaar. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, en een aantal cijfers die je moet aanleveren. Hieronder zie je een overzicht met de stappen die je doorloopt.

 

Stap 1: Overleg met de bank

Praten met de bank is de eerste, en daarmee ook direct de belangrijkste stap. Aan de hand van de informatie die jij aanlevert, bepaalt de bank namelijk of je geld mag lenen, en hoeveel dat is. Zorg daarom dat je administratie volledig op orde is, en dat je alles meeneemt tijdens het overleg. Zorg in ieder geval dat je de volgende documenten of informatie hebt:

 

  • Overzicht winst- en verliesrekening
  • Bestemming van het geleende geld
  • Hoe je het geleende geld gaat terugbetalen
  • Prognose voor winst- of verlies in de toekomst

 

Stap 2: De offerte

Nadat de bank je aanvraag volledig heeft bekeken, wordt bepaald of je in aanmerking komt voor de lening. Kun je een lening krijgen? Dan ontvang je een offerte van de bank. Hierin staat hoeveel geld je mag lenen, welk rentepercentage je betaalt, en binnen welke termijn je het geld moet terugbetalen.

 

Stap 3: Betaling

Zodra je hebt getekend, start de contractuele verbinding, en krijg je het geld op je zakelijke rekening overgemaakt. Je kunt nu starten met het nemen van energiebesparende maatregelen, en profiteren van de extra winst die dit oplevert voor je onderneming.

 

Stap 4: Terugbetaling

Uiteindelijk moet je het geleende bedrag terugbetalen aan de bank, tegen de vooraf afgesproken rente. In sommige gevallen kun je dit versneld doen, om zodoende extra rentekosten te ontlopen.

 

Ben je van plan om versneld af te lossen zodra dat mogelijk is? Zorg dan in stap één dat daar duidelijke afspraken over gemaakt worden.

Bespaar direct met DEB, jouw bespaarassistent

Gratis registreren

Waarom zou je kiezen voor een bancaire lening?

Voor veel ondernemers is de bank nog steeds de meest veilig manier om geld te lenen. Het wordt al tientallen jaren gedaan, en de meeste ondernemingen zijn dan ook groter geworden dankzij de lening hun bank. Ook zijn de rentes de afgelopen jaren wat naar beneden gegaan, waardoor geld lenen een stuk interessanter is geworden.

 

Zeker wanneer je kijkt naar de resultaten van energiebesparende maatregelen. Sommige ondernemers besparen met een investering van 40.000 euro, zo’n 10.000 euro aan energie op jaarbasis. Dat is een uitzonderlijk hoog rendement, zeker als je dit vergelijkt met de rente die een bank rekent. De winst op lange termijn is bij de meeste ondernemers veel groter dan de rentekosten voor de lening.

 

Hoe betaal ik de laagste rente voor mijn lening?

De rente op een bancaire lening is niet voor iedere ondernemer even hoog. Door goed te plannen en te vergelijken is het mogelijk om de hoogte van de rente te beïnvloeden. Dit zijn enkele tips om de kosten voor jouw bancaire lening te verlagen.

 

Wil je echt het onderste uit de kan halen? Ga dan in gesprek met je boekhouder of accountant om de goedkoopste lening te krijgen. Vergeet dan niet ook te kijken naar de overige financieringsvormen, zoals crowdfunding en de groene lening.

 

1. Kies de goedkoopste leenvorm

Zakelijk geld lenen kan op verschillende manieren, net als bij een hypotheek. Welke vorm je kiest voor je onderneming is afhankelijk van je financiële situatie en wensen, maar heeft ook direct invloed op de uiteindelijke rente die je betaalt. Zo is een lineaire hypotheek op de lange termijn bijvoorbeeld goedkoper dan een annuïtaire hypotheek.

 

2. Leen bij een bank waar je bekend bent

Heb je al eerder geld geleend, maar dan tegen hogere rentes, en zoek je nu buiten je eigen bank op zoek naar een andere aanbieder? Er is een kans dat jouw bank bereid is om iets met de rente te zakken, omdat je een track record hebt wat er betrouwbaar uitziet.

 

Altijd leningen op tijd terugbetaald? Dat kan je op termijn zomaar enkele procentpunten schelen in je leenbedrag.

 

3. Vraag de lening op een gezond moment aan

Heeft je onderneming op dit moment veel kapitaal of een goed seizoen achter de rug? Dan is het slim om de lening op dat moment aan te vragen. De resultaten van de afgelopen maanden of jaren spelen namelijk een rol in de risicoanalyse en daarmee de bepaling van de rente.

 

Bekijk dus altijd naar de financiële gezondheid van je bedrijf, en in hoeverre je een renteverlaging kunt realiseren bij de bank door op het juiste moment naar de bank te stappen.