Crowdfunding als eenvoudige financieringsvorm voor energiebesparende maatregelen

Crowdfunding

Door middel van crowdfunding verzamelen ondernemers binnen korte tijd genoeg krediet om hun bedrijf te verduurzamen. En dat zonder één euro van de eigen balans te gebruiken. 

 

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een betrekkelijk nieuwe manier om geld op te halen voor je onderneming. Dat gebeurt in dit geval buiten de bank om, waardoor je hier te maken krijgt met interessante rentetarieven en aanvullende voorwaarden. Bij crowdfunding leen je geld van groepen consumenten, die de investering doen met hun spaargeld. 

 

De bedragen die je kunt ontvangen verschillen per platform, maar je kunt denken aan projectgroottes van € 25.000 tot € 500.000, en soms meer dan een miljoen.

Welke vormen van crowdfunding zijn er?

Crowdfunding is een overkoepelende term voor het ophalen van externe financiering. Hoe jouw onderneming die investeringen uiteindelijk terugbetaalt, dat is aan jou. Er zijn verschillende crowdfunding modellen, waarvan er twee het meest gebruikelijk zijn.

 

Crowdfunding op basis van rente

De meest voorkomende manier van crowdfunding is op rente gebaseerde crowdfunding. Hiermee leen je geld van een grote groep consumenten, wat je vervolgens over een vooraf afgesproken termijn terugbetaalt. De hoogte van de rente die je betaalt is afhankelijk van het platform waar je voor kiest, de duur van de lening en het risicoprofiel van de investering.

 

Crowdfunding op basis van aandelen

Met aandelen gebaseerde crowdfunding geef je een stukje van je bedrijf weg, in ruil voor een investering. Stel je onderneming heeft een waarde van € 300.000,-. Je wilt € 100.000 euro ophalen voor een complete verduurzaming van je onderneming. Je geeft dan 33% van je bedrijf weg in de vorm van aandelen om aan dat bedrag te kunnen komen.

 

Hoe werkt crowdfunding voor ondernemers?

Crowdfunding aanvragen is eenvoudiger dan het lijkt. Je doet namelijk geen zaken met individuele investeerders, maar werkt samen met één platform dat alles voor je regelt. Hieronder zie je hoe jouw onderneming gebruik kan maken van crowdfunding.

 

Stap 1: Je neemt contact op met een crowdfundingplatform en legt uit wat je nodig hebt. Er wordt gekeken naar je leenbedrag, de termijn die je het nodig hebt en eventueel of je tussentijds aflost.

 

Stap 2: Wanneer jouw project wordt goedgekeurd, wordt het door het crowdfundingplatform op de website gezet. Er komt een stukje beschrijving over jouw onderneming en de reden dat je het geld nodig hebt.

 

Stap 3: Investeerders leggen een klein deel van het totaalbedrag in. De meeste crowdfundingplatformen hanteren een minimuminleg van zo’n € 50 of € 100. Binnen enkele dagen of weken wordt het totaalbedrag vaak al behaald. Dan sluit de investeringsronde.

 

Stap 4: Het geld is verzameld door het crowdfundingplatform. Vaak houdt het platform een vast percentage van het bedrag in als commissie. Vervolgens krijg jij de rest van het opgehaalde geld op je bedrijfsrekening. Je kunt nu van start met je bedrijfsrenovatie of verduurzaming.

 

Stap 5: Je project is afgerond. Je bedrijf is verduurzaamd en besparingen op de energierekening lopen snel op. Soms kan je dan vroegtijdig aflossen. In andere gevallen moet je wachten tot het einde van de termijn om het volledige bedrag terug te betalen.

 

Bespaar direct met DEB, jouw bespaarassistent

Gratis registreren

Waarom moet ik gebruikmaken van Crowdfunding?

Crowdfunding is een laagdrempelige manier om aan krediet te komen. Dat komt vooral omdat de voorwaarden om te lenen betrekkelijk soepel zijn. Zeker wanneer je die vergelijkt met een groene lening, of andere leningen die via een bank verlopen. In sommige gevallen kan het daarom interessanter of eenvoudiger zijn om gebruik te maken van crowdfunding. Groenbanken vragen namelijk vaak om een Groenverklaring om in aanmerking te komen voor een groene lening.

 

Bij crowdfunding ligt de nadruk vaak meer op de liquiditeit van je onderneming. Ben je afgewezen voor een (groene) lening bij de bank? Dan kan crowdfunding dus nog een optie zijn.

 

Welke crowdfunding platforms zijn er?

Crowdfunding komt voor in verschillende vormen. Over het algemeen kun je het opsplitsen in groene investeringsplatformen en algemene investeringsplatformen. Op de eerste groep vind je vooral investeerders die hun geld laten groeien via duurzame initiatieven. De algemene groep investeert in initiatieven die over de gehele breedte van de investeringsmarkt liggen.

 

Voorbeelden van succesvolle crowdfunding projecten vind je in het overzicht aan de rechterzijde.