Zonnepanelen in het veld

Groene lening: een goedkoop alternatief op de banklening

Wat is een groene lening?

Een groene lening, ook wel greenloans of groenfinanciering genoemd, is een financiering bedoeld voor de verduurzaming van een onderneming. Het is dus de ideale leenvorm voor het nemen van energiebesparende maatregelen, omdat je hier eenvoudig je zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp of isolatiemateriaal mee kunt bekostigen.

 

Het grootste voordeel ten opzichte van een gewone bancaire lening is dat je een lager rentepercentage betaalt voor de lening.

 

Hoeveel geld kan je lenen?

Afhankelijk van de bank kan je een flink bedrag lenen voor verduurzaming. Maar hierbij moet wel rekening gehouden worden met de aard van een groene lening.

 

De groene lening wordt namelijk bekostigd door consumenten die duurzaam investeren bij de bank. Zijn er niet genoeg investeerders, dan is er ook een lager limiet gekoppeld aan het maximale leenbedrag dat op dat moment beschikbaar is.

 

Bij veel groene leningen is de maximale terugbetalingstermijn 10-15 jaar en het maximale leenbedrag ligt tussen de € 50.000 en € 75.000 euro. Bij de ING is het maximumbedrag flexibel en afhankelijk van je onderneming.

Hoe krijg je een groene lening?

Een groene lening krijg je niet zomaar. Sterker nog, de voorwaarden zijn strikter dan bij een reguliere banklening. De stappen die je doorloopt om de groenfinanciering te krijgen, zijn als volgt.

 

Stap 1: Overleg met de bank

Als eerst ga je in gesprek met de bank die de groene lening aanbiedt. Je vertelt hierbij je wensen op het gebied van energiebesparende maatregelen, en laat een aantal relevante documenten zien die de financiële gezondheid van je bedrijf weerspiegelen. De bank bepaalt het risico van jouw lening, en geeft aan tegen welke voorwaarden je de groene lening kunt krijgen.

 

Stap 2: De Groenverklaring aanvragen

Zonder een Groenverklaring kun je geen groene lening krijgen. Omdat het niet mogelijk is om deze verklaring zelf aan te vragen, moet de bank dit voor jou doen. Zodra de Groenverklaring is afgegeven, is het mogelijk om de lening officieel te maken en te profiteren van een lagere rente.

 

Stap 3: Betaling

Je krijgt het volledige leenbedrag overgemaakt naar je zakelijke rekening. Vervolgens kun je de energiebesparende maatregelen gaan realiseren, en de winst voor je onderneming vergroten. Om het grootste voordeel uit de lening te halen, is het verstandig om de meest energiebesparende maatregelen als eerst te financieren.

 

Stap 4: Terugbetaling

Afhankelijk van je afspraken met de bank, moet je vaak binnen vijf, zeven, tien of vijftien jaar de lening terugbetalen. In sommige gevallen is het mogelijk om vervroegd af te lossen, maar er zijn soms extra kosten verbonden aan die optie.

 

Wat is het voordeel van een groene lening?

Het grootste voordeel van een groene lening is dat het ten opzichte van een reguliere banklening een stuk goedkoper kan zijn. Dit komt deels omdat verduurzaming wordt gesubsidieerd vanuit de overheid, waardoor het lenen van ‘groen geld’ goedkoper is dan een normale lening.

 

Afhankelijk van de grootte van je project, kan het nemen van greenloans zomaar duizenden euro’s schelen in vergelijking tot een reguliere lening.

Bespaar direct met DEB, jouw bespaarassistent

Gratis registreren

Aanbieders van groene leningen

Groene leningen mogen alleen maar worden aangeboden door erkende groenbanken of groenfondsen, evenals het aanvragen van de groenverklaring. Op dit moment zijn er daarom slechts een handjevol banken die de groene lening aanbieden.

 

Zij hanteren ieder hun eigen voorwaarden, maximale leenbedragen en daarmee voordelen en nadelen. Je kunt meer informatie vinden op de websites van verschillende banken als ING, ABN AMRO en Rabobank. De linkjes naar deze banken vind je aan de rechterzijde.