In 2018 deed het bedrijf Blockheating een pilot. Niek Theunissen, business developer bij LIOF vertelt daarover: “De energietransitie en digitale revolutie laten beide zien dat ontwikkelingen razendsnel plaatsvinden. Die hebben ook nog eens een grote impact. Op de achtergrond wordt er hard gewerkt om de infrastructuur en capaciteit mee te laten groeien. Daar zijn slimme oplossingen voor nodig. De innovatie van Blockheating op het gebruik van restwarmte van servers, maakte ons direct enthousiast.”
We geven de energie van servers een tweede leven
CEO van Blockheating, Jeroen Burks, vertelt hoe hij op het idee kwam om warmte te hergebruiken. “De openhaard die we vroeger thuis hadden vond ik prachtig. Het knisperende hout, de hete vlammen. Maar tegelijkertijd vroeg ik me af waarom zoveel warmte van onze openhaard rechtstreeks omhoog de buitenlucht in verdween.”
Jeroen had hier een waardevolle gedachte te pakken. Want een openhaard is inderdaad behoorlijk inefficiënt. Slechts twintig procent van de warmte komt daadwerkelijk in het huis terecht. De rest wordt gestookt voor de vogels op het dak.
Om die reden vroeg Jeroen zich af of ongebruikte warmte niet beter ingezet kon worden.
Servers zoeken verkoeling
Alle informatie die jij op het internet creëert – foto’s, bestanden, video’s – verdwijnen niet ergens in ‘de cloud’. Er is geen magische wolk die alle informatie ter wereld veilig voor je bewaart. Het zijn de datacenters waar je deze data kunt vinden. En die centra hebben koeling nodig, want er komt bijzonder veel warmte vrij in een datacenter.
“Die warmte wordt nu actief gekoeld met koelinstallaties”, legt Jeroen uit. Sommige ondernemers zijn al een stapje verder en gebruiken koude buitenlucht om de servers te koelen, maar ook dat is nog niet zo duurzaam.