Als directeur van het familiebedrijf Containerservice C. Groenenboom, is Kristel Groenenboom zeer begaan met het milieu. Niet alleen de maatregelen die het bedrijf neemt zijn energiebesparend of duurzaam, ook de werkzaamheden zorgen voor minder afval en verspilling.
Containers worden hier massaal gerepareerd, gerenoveerd of aangepast aan huidige eisen. Ondanks dat het bedrijf is vrijgesteld van de Informatieplicht Energiebesparing, neemt het bedrijf diverse energiebesparende maatregelen.
Strenge eisen en controles
“Als ‘Type-C bedrijf’, moet Groenenboom voldoen aan diverse strenge eisen op het gebied van omgeving en milieu. Jaarlijks vullen we daarom diverse formulieren en rapportages in, onder andere over ons energieverbruik, maar ook over het gebruik van chemische stoffen. Voor ons is veiligheid en energiebesparing dus vrijwel een dagelijks aandachtspunt.
Daarin zijn we gewend geraakt om veel afwegingen te maken om te verbeteren. Onze medewerkers volgen regelmatig workshops en cursussen, om bijvoorbeeld efficiënter om te gaan met een laskar of compressor. Daarnaast kijken we ook altijd naar energiezuinige alternatieven voor bestaande apparatuur door mee te gaan in innovaties.”
Een tweede leven
“Verstandig en zorgvuldig omgaan met energiebronnen is handig, maar soms ben ik wel even bang dat het te laat is. De grote vervuilers in de scheepvaart en luchtvaart worden nog niet aangepakt, en dat wringt bij kleinere ondernemers die wel hun best doen. Ondanks dat vind ik het wel belangrijk dat ondernemers zich laten voorlichten, om zodoende een voordeel te halen uit tips en ideeën uit bijvoorbeeld een bijeenkomst.
Wij proberen zelf een steentje bij te dragen door beschadigde containers te renoveren en een tweede leven te geven. Als die vervolgens twintig jaar langer mee gaan, dan draagt dat natuurlijk enorm bij aan verduurzaming. Ik ben zelf een groot voorstander van dit soort oplossingen.”