Interview

Een duurzamer onderneming tegen lagere kosten

Besparen op energiekosten, bijdragen aan verduurzaming en ook nog eens betere werkplekken voor medewerkers. Met overschakeling op moderne ledverlichting kun je drie doelen in één keer realiseren. Wie zich laat begeleiden door specialisten op dit terrein, kan nog veel verder komen op de weg naar een duurzamer onderneming. Kwaliteitsverbetering en kostenbesparing gaan daarbij hand in hand.

De gemeente Amsterdam stimuleert (mkb-)bedrijven energie te steken in energiebesparing. Er is een speciaal projectteam verduurzaming dat zich richt op de zakelijke markt. Ondernemingen krijgen de mogelijkheid zich via de gemeente te laten adviseren.

Als het gaat om besparingen door aanpassen van de verlichting, kan het bedrijf Smart Business Concepts ondersteuning bieden. Aanpassen kan in dit geval veel meer betekenen dan de tl-balk vervangen door een led-armatuur, blijkt in een gesprek met Bas van Moort en Desmond Kentrop van het bedrijf.

Zij praten over ‘slimme verlichting’. Die past zich aan de omstandigheden aan, zoals de hoeveelheid binnenvallend daglicht of het aantal aanwezige personen. Daarnaast kan een gerichte toepassing van licht bijdragen aan een aangenamere werkomgeving.

Optimalisatie werksituatie

‘Hoewel we worden ingeschakeld om te kijken naar besparingsmogelijkheden, richten we ons eigenlijk op de optimalisatie van de werksituatie. Licht is daarbij een belangrijk facet, maar niet het enige’, zegt Van Moort. Je kunt ook denken aan ventilatie en verwarming. ‘Aan lichtbronnen gekoppelde sensoren in het plafond kunnen aangeven wat in een ruimte nodig is, afhankelijk van het gebruik en de bezetting.’

Het verzamelen en analyseren van dergelijke data is onderdeel van het verduurzamingsconcept voor bedrijfsruimtes. Bij moderne verlichting gaat het niet meer om de keuze tussen aan of uit. Er zijn vele tussenwegen. Minder licht kan net zo effectief zijn, zelfs zonder dat mensen het merken. Maar in de tussentijd gaat wel de energierekening omlaag.

Feiten en cijfers

Van Moort begrijpt hoe ondernemers denken: in feiten en cijfers. Hij heeft er zijn smartphone al bijgehaald om zijn woorden te concretiseren. ‘Ons eigen kantoor, onderdeel van een bedrijfsverzamelgebouw, meet 250 vierkante meter. Toen wij kwamen was het verbruik 2244 Watt. Na onze aanpassingen is dat 650 Watt.’

Dat is een verschil van bijna driekwart. Eenzelfde ervaring hebben inmiddels de klanten van het bedrijf die zich lieten adviseren en de verlichting hebben laten installeren. ‘Omdat wij verbonden zijn aan een hele grote fabrikant, is er voor vrijwel elke situatie de mogelijkheid tot vervanging’, legt Kentrop uit.

‘Dat kan vaak al zonder grote veranderingen aan het bestaande plafond. Het gaat niet om breekpartijen.’ Dat zal menig ondernemer gerust stellen. De overlast door vervanging van de verlichting blijft beperkt.

Niet zelf uitzoeken

Het grote voordeel van de inschakeling van specialisten is dat de ondernemer het niet allemaal zelf hoeft uit te zoeken. Zo koppelt Smart Business Concepts zijn kennis aan de wensen van de ondernemer en wat bij de onderneming past. Die kennis gaat overigens verder dan alleen verlichting, maar betreft de gehele werkomgeving.

Kentrop: ‘We beginnen met een goede inventarisatie van wat er is en hoe de ondernemer naar de toekomst kijkt. Vervolgens kijken we naar de mogelijkheden tot vervanging. Op basis daarvan doen we een voorstel.’

Van Moort vult daarop aan: ‘Licht is een belangrijke factor voor de sfeer in een ruimte. En die bepaalt weer het welzijn van medewerkers. Vinden ze het fijn om er te werken? Het is dus niet alleen een kwestie van duurzaamheid met betrekking tot energiebesparing.’

Aanleg en installatie

Het blijft overigens niet bij advies. Het bedrijf van Kentrop en Van Moort zorgt ook voor de installatie. Het is belangrijk de ondernemer zorgen uit handen te nemen, verklaren beiden. De mkb’er is vooral gericht op de onderneming. Verlichting als onderdeel van energiebesparing is voor hem of haar geen kernactiviteit.

Terwijl het wel een onderdeel is van de bedrijfsvoering dat aandacht verdient. Al was het maar uit economisch oogpunt. Van Moort: ‘De investeringskosten in ledverlichting zijn na vijf tot zeven jaar terugverdiend, terwijl de verlichting wel vijftien tot twintig jaar meegaat. Dat is een puur economische afweging.’

Energielabel C

De beide mannen zeggen te schrikken van het aantal kantoorpanden in hun omgeving waar nog traditionele tl-lampen branden. Een voorzichtige schatting is dat meer dan de helft niet is omgeschakeld. En juist ledverlichting kan bijdragen aan het verplichte energielabel C voor kantoren per 1 januari 2023. Als knelpunt zien zij in de praktijk dat de plannen van gebouweigenaren en huurders niet altijd parallel lopen.

Het zou mooi zijn, menen zij, als gezamenlijk invulling wordt gegeven aan de klimaatambitie van de gemeente Amsterdam. ‘Als je nu gaat investeren om te voldoen aan Label C, waarom zou je dan niet een stapje verder gaan en proberen Label A te verkrijgen? Dan voldoe je nu al aan de ambitie van de gemeente voor de normen die ze voor 2030 wil gaan hanteren.’

Hoewel zij zich toeleggen op technische voorzieningen, leggen deze lichtdeskundigen nadruk op de rol van de mens. ‘De grootste bijdrage aan duurzaamheid is ons eigen gedrag.’

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Meten is weten

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.