Interview

Energiezuinig, duurzaam én mooi

‘Dit is de allermooiste vestiging van Intratuin in Nederland’, zegt vestigingsmanager Twan Jongbloets trots met een knipoog. Zijn enthousiasme is bijna grenzeloos. Het tuincentrum in Deventer heeft de gebruikelijke opzet ingeruild voor een heel nieuwe formule waarbij ruimte en beleving centraal staan. Maar minstens zo belangrijk: op het vlak van energiebesparing en duurzaamheid zijn ook nieuwe maatstaven gezet.

Sinds maart 2019 is het tuincentrum open, helemaal nieuw gebouwd. De doelstelling was om samen met franchisegever Intratuin de eerste van een nieuwe generatie tuincentra neer te zetten. ‘Zeg maar Intratuin drie punt nul’, aldus Jongbloets. Je ziet het al meteen bij binnenkomst.

‘We hebben een grote, lichte hal waar het prettig is om te zijn. Er is overal veel ruimte en er valt wat te beleven. Verder hebben we afscheid genomen van de verplichte looproutes die mensen van tuincentra kennen.’ De vernieuwing beperkt zich niet tot het uiterlijk en de opzet. Duurzaamheid en energiezuinigheid zijn van meet af aan meegenomen bij de uitwerking van het concept.

Warmtepompen

Op de vraag wat dat in de praktijk inhoudt, komt Jongbloets met een hele lijst. ‘We hebben voor het pand, dat uiteraard veel glas heeft, het best isolerend glaswerk uitgezocht. Boven het glazen dak is isolerend doek aangebracht. Dat houdt in de winter de kou buiten en in de zomer de warmte. Verder is vloerverwarming aangebracht, waarbij de warmte wordt opgewekt door drie warmtepompen op het dak. Daardoor zijn er nog maar enkele kleine verwarmingsketels nodig.

Vanzelfsprekend is er overal ledverlichting, die reageert op de hoeveelheid daglicht. Onze verlichting is ingenieus in vele groepen ingedeeld. Als ik ’s morgens binnen kom, werkt de elektriciteit alleen op de plaatsen waar dat nodig is. Pas als enkele uren later de klanten komen, schakelt de rest bij. Daarnaast kunnen we zo ongeveer iedere lamp afzonderlijk dimmen.’

Zonnepanelen

Op het dak liggen duizend zonnepanelen. ‘Hoe gaaf is dat’, zegt hij enthousiast, ‘dat geeft een ontzettende kick’. Bij de keuze en installatie heeft het bedrijf zich laten bijstaan door een specialist. De verduurzaming gaat veel verder dan de elektriciteit. ‘Wij verkopen groen. Dan zijn we het aan onszelf verplicht ook groen te zijn en mee te gaan in duurzaamheid.’

Zo vangt het bedrijf regenwater op en zijn er eigen bronnen. Alleen het water in het horecagedeelte is leidingwater. Om het geheel af te maken is de parkeerplaats groen ingeplant.

Besparing

Omdat het bedrijf nieuw is gebouwd, kan Jongbloets niet aangeven hoeveel energiebesparing de verschillende maatregelen opleveren. Je kunt niet met het verleden vergelijken. Maar hij is ervan overtuigd dat de vestiging bedrijfseconomisch de vruchten plukt van de investeringen.

De wijze waarop het geheel is opgezet, heeft de belangstelling getrokken van gemeente en de waterschappen. Anderen kunnen leren van de ervaringen. Wie wil komen kijken, is van harte welkom. Meer dan dat zelfs. Jongbloets en zijn medewerkers laten maar wat graag zien hoe het is om te werken in het mooiste tuincentrum van het land.

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Bandenspecialisten

Banden- en wielenbranche brengt energiebesparing op spanning

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.