Meubels en hout

“Onze focus ligt echt op energiebesparing”

Welke maatregelen heeft Espero genomen?

Infraroodverwarming
Ecologisch gebruik van grondstoffen
Afval gereduceerd
Zonnepanelen in de planning

Samenwerking bracht dit bedrijf in een stroomversnelling
Dat energiebesparing in iedere branche te behalen is, bewijst Espero. Deze producent van mobiele wandsystemen verlegde zijn focus van productie naar duurzame productie. Dit proces van energiebesparing en duurzaamheid wordt mooi toegelicht door Johan Wolters, manager techniek en kwaliteit bij Espero.

Starten met energiebesparing is belangrijke stap

Voor Espero was de eerste stap in de richting van energiebesparing geen vreemde. Een groot deel van de afnemers zit namelijk in de bouw, waar duurzaamheid al enkele jaren een belangrijke rol speelt. Ook als leverancier moet je dan mee doen met die beweging. Nadat Espero besloot om de eigen productie en bedrijfsvoering onder de loep te nemen, ging het hard. De maatregelen volgden elkaar in een snel tempo op.

Duurzaam produceren, maar ook duurzaam werken

“We wilden graag op dezelfde manier gaan werken zoals in de bouw wordt gedaan. Dat hebben we gedaan door eerst te kijken naar ons product. Daar hebben we nu het cradle-to-cradle label toegepast. Dat label krijg je alleen als je materialen en processen inzet op een ecologische manier. Kostbare grondstoffen mogen daarbij niet zomaar verloren gaan.”

“Maar met alleen de productie ben je er niet. Daarom hebben we ook gekeken naar de bedrijfsvoering van Espero. Daarbij kijken we meer naar afvalstromen en materialen, maar ook energieverbruik. Door naar de bedrijfsvoering te kijken, willen we aan de ene kant het gasverbruik verminderen, en tegelijkertijd ook zelf energie opwekken.”

Infrarood als nieuwe verwarmingstechniek

In onze productiehal gaat veel van het gas op aan stookkosten. Maar de heaters die we hadden waren aan vervanging toe, dus konden we direct kijken naar een alternatief. Tijdens een bijeenkomst over de bespaarplicht, georganiseerd door CBM, werd gesproken over infrarood als verwarmingstechniek. Omdat dit stralingswarmte is die je lokaal kunt inzetten, hoef je daarmee niet een hele productiehal te verwarmen.

Daarbij geven omliggende materialen vervolgens weer warmte af nadat die is opgenomen. Omdat deze techniek nog vrij nieuw is, zijn we in samenwerking met CBM een pilot gestart om infrarood als verwarming te gebruiken. Daarbij proberen we de gaskraan steeds verder dicht te draaien. Sensoren in onze productiehal meten de temperatuur en het stroomverbruik. Op dit moment lijkt het erop dat infrarood inderdaad een flinke kostenbesparing met zich meebrengt.”

Ook zonnepanelen komen eraan

Omdat we overstappen op infraroodverwarming, gaat ons elektriciteitsverbruik omhoog en gasverbruik omlaag. En omdat elektriciteit in verhouding toch al goedkoper is, levert dat sowieso geld op. Maar nu ontstond ook de mogelijkheid om die stroom zelf op te wekken met zonnepanelen.”

“Met een dak van 5.000 m2 is dat natuurlijk een geweldige kans. Maar omdat het gewicht van de installatie groter was dan de draagkracht van het dak, moet dit eerst versterkt worden door middel van een nieuwe draagconstructie. Er zijn daar nieuwe technieken voor, die op dit moment in laboratoria getest worden. Zodra die door de tests komen, worden wij de eerste praktijkcase.”

Collectiviteit zorgt voor stroomversnelling

Vanaf het begin hebben wij gekozen voor een samenwerking met CBM. Dit is heel fijn omdat wij toegang krijgen tot nieuwe mogelijkheden, die vervolgens ook door andere leden gebruikt kunnen worden. Want alleen door ideeën en investeringen te delen, komt innovatie tot stand. Bij ons zie je dat terug in de tests omtrent zonnepanelen en infraroodverwarming.”

“Als individuele onderneming doe je dit toch niet zo snel vanwege de risico’s. Daarom zijn we bij Espero erg blij om het voortouw te nemen met CBM. We hopen op deze manier veel meer branchegenoten kunnen helpen. Zo hoeft niet iedereen opnieuw het wiel uit te vinden, en profiteren we uiteindelijk allemaal van een lager energieverbruik en een duurzamere branche.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Bandenspecialisten

Banden- en wielenbranche brengt energiebesparing op spanning

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.