Horeca

“Hergebruik is de ultieme vorm van duurzaamheid”

Duurzame renovatie

De Fenixloods is een historisch gebouw dat vele Rotterdammers zullen herkennen. Sinds de renovatie herbergt dit gebouw woningen, kantoren, parkeerplaatsen, culturele voorzieningen, horeca en een B&B. Bovenop de loods werden vervolgens ook nog 214 loftappartementen geplaatst.

Welke maatregelen heeft Fenixloods I genomen?

Hergebruik oud pand
Muurisolatie
Nieuwe kozijnen en beglazing
Warmte- en koudeopslag
Stadsverwarming

Enorm project

“De Fenixloods I is met 45.000 m3 inhoud één van de grootste bouwprojecten van Nederland”, aldus Christaan Cooiman van Heijmans. “Dat is zo’n vier keer de oorspronkelijke grootte van het pand. Toch oogt het gebouw niet immens, omdat we ervoor hebben gezorgd dat het nieuwe deel het oude deel niet wegdrukt. Dat hebben vooral gedaan door naar de verhoudingen van de loods te kijken.”

De taak om de oude loods en het nieuwe gedeelte samen te voegen tot één geheel, werd toebedeeld aan MEI Architects and Planners. Robert Platje van MEI vertelt waarom hun ontwerp uiteindelijk werd gekozen. “We hebben goed naar de omgeving gekeken waar het pand komt te staan. Precies tussen de laagbouw van Katendrecht en de hoogbouw van de Kop van Zuid in. Door het gebouw een getrapt volume te geven, past het gebouw hier prima tussen.

Groene financiering

“Het project was niet bepaald goedkoop”, laat Paul Smorenburg weten. Als investeringsmanager bij APF International weet hij er alles van. Met het vastgoedfonds Vastgoed CV APF XIX werd namelijk in de Felixloods geïnvesteerd.  Het rendement voor beleggers werd een stuk gunstiger, dankzij een Groenverklaring die door APF werd aangevraagd.

Smorenburg gaat verder: “Omdat we in aanmerking kwamen voor een Groenverklaring, konden we gunstiger geld lenen. Bij Triodosbank kregen we 0,5% rentekorting, wat in dit geval een kwart van de totale lening bedroeg. Dat is echt een groot verschil voor investeerders. Uiteraard moet het project dan wel aan de voorwaarden van de Regeling Groenprojecten voldoen.”

Circulair bouwen

Dat de Groenverklaring niet voor niets is uitgegeven, wordt duidelijk wanneer men kijkt naar de uitgevoerde werkzaamheden. De renovatie is namelijk bijzonder duurzaam uitgevoerd. Zo is het gebouw voorzien van onder andere goede isolatie, nieuwe kozijnen en beglazing. Maar ook wordt de warmte en koeling van het gebouw gehaald uit een warmte- en koudeopslag. Daarnaast is het pand aangesloten op stadsverwarming.

Volgens Menno Brouwer, adviseur bij RVO, is er nog een ander belangrijk duurzaam voordeel bij Fenixloods I. “De Fenixloods bestond al voor de komst van dit gebouw. Het was alleen erg oud. Door het oude casco te gebruiken in plaats van het compleet af te breken, wordt een enorm groot deel van het pand hergebruikt. En dat is uiteindelijk de ultieme vorm van duurzaamheid.”

Bron: RVO

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Bandenspecialisten

Banden- en wielenbranche brengt energiebesparing op spanning

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.