Interview

Iconische monumenten kunnen ook verduurzamen

De Reusch in Schimmert is een imposante watertoren die vanuit de wijde omtrek te zien is. Het contrast tussen het platteland en de hoge toren, maken het een echte blikvanger. Vanaf de bovenste verdieping krijg je een volledige panorama van de rustige omgeving. Daarnaast beschikt de toren over een streekrestaurant, 4D smaaktheater en brouwerij.

Innovatieprogramma LIOF

De Reusch is één van de projecten die onderdeel is van het innovatieprogramma LimburgToerisme van LIOF. Een programma voor de toerisme- en cultuursector, waar verduurzaming onderdeel van is. Vanuit dit programma kunnen ondernemers ondersteuning krijgen bij het verduurzamen van hun bedrijf. Ondernemer Nico Eurelings heeft met zijn watertoren in Schimmert een volledige make-over laten doen. Daarmee is de Reusch nu één van de eerste duurzame rijksmonumenten ter wereld.

Energieneutraal ondernemen

Als je kijkt naar de maatregelen die de Reusch heeft genomen, komt er gelijk een welbekend motto in gedachten: ‘als je iets doet, doe het dan goed’. De energiebesparende maatregelen zijn meer dan indrukwekkend.

“We zijn begonnen met het weghalen van de gasaansluiting”, vertelt Nico. “Om toch genoeg warmte te creëren, zijn daar 4 warmtepompen voor in de plaats gekomen. Die houden het warm, samen met de duizend vierkante meter aan vloerverwarming.”

Om te zorgen dat de lampen blijven branden én de keuken smaakvolle streekgerechten kan blijven serveren op elektrische kookplaten, werd ook aan de toevoer van elektriciteit gedacht. “We hebben zonnepanelen laten plaatsen. Die staan aan de overkant van de weg. Daarmee wekken we jaarlijks evenveel elektriciteit op als dat we gebruiken. We zijn op dat punt dus energieneutraal. Om nog extra elektriciteit te besparen hebben we overal ledverlichting opgehangen.”

Ook horeca doet mee

André Köppen is horecaondernemer in de Reusch. Ook in zijn restaurant staat duurzaamheid centraal. “Als je bovenop de watertoren staat heb je met een verrekijker en goed weer zo’n 60 kilometer zicht. En wij halen al onze ingrediënten voor eten en drinken uit die regio, met uitzondering van koffie, thee, peper en zout.” Het verklaart direct de slogan van het restaurant: ‘Eten en drinken van zover je kunt kijken’.

Natuurlijk is het niet alleen belangrijk waar de producten en ingrediënten vandaan komen. Ook de afvalstromen zijn belangrijk om te bepalen of een bedrijf duurzaam is. “Daar zijn we op dit moment hard mee op weg”, verklaart André. “We zijn er nog niet helemaal, maar ‘zero waste’ ondernemen in onze keuken is zeker iets waar we op dit moment naartoe aan het werken zijn. Het is een belangrijk onderdeel van onze toekomstvisie.”

Advies voor collega-ondernemers

Watertorenondernemer Nico Eurelings heeft ook advies voor ondernemers die nog niet zijn begonnen met energiebesparing binnen hun bedrijf. “Het is echt goed om te beginnen met duurzamer ondernemen. Natuurlijk is het goed vanwege de terugverdientijd en dat je er geld aan kunt verdienen. Maar het is ook goed voor het milieu en de verminderde negatieve impact die we hebben op de aarde.”

Bekijk de video van het interview

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Meten is weten

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.