Mobiliteit

“Wij besparen nu al 60% op het energieverbruik.”

Totale energiebesparing

60%

Aantal maatregelen

8

IVECO Schouten is al jaren bezig met duurzaamheid

Bij IVECO Schouten staat verduurzaming al jaren op de agenda. Zo reed in 2011 de eerste LNG truck de weg op, en wil het bedrijf ook na het invoeren van emissieloze binnensteden nog steeds met open armen verwelkomd worden. DEB ging in gesprek met Dolf Lutterman, Operationeel DIrecteur bij IVECO Schouten.

Welke maatregelen heeft IVECO Schouten genomen?

Zonnepanelen
Slimme meters
LED-verlichting
Bruggen met schakelaars
Nieuwe hefbrugverlichting
CV-pompen
Tijdschakelaar voor binnen- en buitenverlichting
Bedrijfshal luchtverhitter

Indrukwekkend aantal energiebesparende maatregelen

IVECO Schouten neemt energiebesparing en verduurzaming serieus. Dat zie je direct aan het rijtje maatregelen dat samen met een energieadviseur en installateur werd opgesteld. Het bedrijf sluit zich daarnaast aan bij de wettelijke verplichtingen om in 2050 energieneutraal te ondernemen.

En die motivatie herken je overal terug. Want waar sommige bedrijven na het plaatsen van LED-verlichting een pas op de plaats doen, ging IVECO Schouten een stuk verder.

 

Met zonnepanelen, slimme meters, LED-verlichting, bruggen met schakelaars, tijdschakelaars voor de binnen- en buitenverlichting, andere hefbrugverlichting, CV-pompen en een bedrijfshal lucht verhitter, vraag je je bijna af wat er niet is gedaan binnen het bedrijf. 

 

Maar volgens Dolf Lutterman is dit niet zo verrassend. “Wanneer je in gesprek gaat met een adviseur, dan rekenen ze gewoon precies voor je uit wat je kunt besparen met welke maatregelen. Ook de terugverdientijd wordt dan helemaal voorgerekend. Op die manier hoef je zelf nog maar weinig te doen, behalve akkoord te geven voor de uitvoering.”

 

Onze maatregelen besparen ons 60% aan energie

“In onze branche wordt veel energie verbruikt. Iedere procent die je eraf kunt krijgen is daarom meegenomen. Met een besparing van 60% zie je dat wij echt een enorme impact hebben op ons energieverbruik. Uiteraard hoort hier na het aflopen van de terugverdientijd ook een interessant financieel plaatje bij.

 

Daarbij zijn we ook behoorlijk duurzaam in onze relaties. Wie ons eerder geholpen heeft, mag nu weer als eerst een voorstel doen. Het goed om te weten wat voor bedrijf je in de arm neemt. Vertrouwen en voorspelbaarheid zijn daarin belangrijk.”

Energiebesparingsplicht

“Laat ik vooropstellen dat het goed is dat er een plicht is om te besparen. Maar toch merk je dat er wel discrepantie zit tussen de manier van handhaving. Met IVECO Schouten zitten we op meerdere locaties in Nederland. De ene stad wil werken naar ‘zero emission’, dan willen ze in Den Haag juist weer waterstof gebruiken en in Rotterdam is het weer anders. Dat werkt niet. 

 

Het zou goed zijn als er één lijn in komt, waardoor wij ons daar makkelijker aan kunnen houden. Maar het neemt niet weg dat je gewoon aan die Energiebesparingsplicht moet voldoen. Al is het alleen maar om boetes te voorkomen, want die zijn fors.”

 

Verduurzaming is niets nieuws

“Energiebesparing en verduurzaming staan al sinds 2012 op de politieke agenda. Het is niets nieuws. We moeten ons dus ook niet zo gedragen. Begin gewoon, want die lijst maatregelen duw je anders alleen maar voor je uit. Op een gegeven moment moet je toch, dus uitsmeren is de beste strategie.

 

Wat dat betreft is een platform als DEB natuurlijk heel erg goed. Ondernemers moeten geholpen worden in het proces van verduurzaming. Of het nou advies is over subsidies of informatie over de maatregelen die genomen moeten worden.”

DEB helpt je geld te besparen op je energierekening

  • Gratis via je branchevereniging
  • Berekening op basis van postcode
  • Direct inzicht in welke ondernemers je kunnen helpen met je verduurzamingsmaatregelen
Doe de gratis check
Delen op social:

De besparingen van andere ondernemers