Interview

“Let niet alleen op de businesscase”

“Duurzaamheid betekent zuinig zijn, oppassen en goed nadenken met wat je doet.” Het zijn de woorden van Wim van Gorsel, eigenaar van een tankstation dat al sinds 1995 bestaat. Ooit als Texaco gestart, maakte het tankstation in 2005 de overstap naar Shell. Deb sprak met Wim over duurzaamheid in de tankstation retail en binnen zijn eigen bedrijf.

Achtergrond in landbouw

Duurzaamheid is een breed begrip. Dat Wim zijn huidige kijk op duurzaamheid deels te danken heeft aan zijn roots die liggen in de landbouwsector, is hiervan een duidelijke bevestiging. “In de agrarische sector ben ik actief bezig met biobrandstof en mede-initiatiefnemer in verschillende projecten en pilots op dit gebied”, legt Wim uit.

“In de landbouw ben je van oorsprong gewend om als goed rentmeester zorg te dragen voor je gronden en productiemiddelen voor de volgende generaties, zodat die ook weer met dezelfde de grond in topconditie aan de slag kunnen. Deze manier van bedrijfsvoering, ‘bewust omgaan met productiemiddelen’, pas ik ook toe op mijn tankstation.”

Creatief met duurzaamheid

Een tankstation heeft niet zoveel mogelijkheden om te verduurzamen, zou je wellicht denken. Toch heeft Wim met creatief denkwerk enkele bijzondere manieren bedacht om materiaal te hergebruiken. “We hebben een abri bij de wasstraat. Dat is een oud bushokje dat we opgeknapt hebben. De buitenpaal staat in een verbouwde telefooncel met zonnedakje zodat de klanten droog blijven tijdens de transactiehandelingen. De bewegwijzering op ons terrein staat op een ANWB paal, die komt van een rotonde in de buurt, die anders gesloopt zou zijn. Duurzaamheid zit hem wat mij betreft ook in hergebruik.”

Pand aangepakt

Op de energierekening wordt uiteraard ook bespaard. Wim geeft aan dat er vooral op laaghangend fruit is gelet. “Onder de luifel zit verlichting die in de nacht maar voor 30% aan staat. Komt er iemand tanken, dan gaat de verlichting voor enkele minuten richting de 80%. Dit is ook allemaal led-verlichting, dus dit bespaart ons een heleboel energie.”

Naast deze maatregel, is de shop ook voorzien van dichte vriezers en koelingen, vloerverwarming en geïsoleerd glas. Zowel opwek als behoud van warmte en kou is hierdoor duurzamer geregeld, wat terug te zien is op de energierekening.

Klanten willen het graag

“Mensen zien het wellicht niet als een reden om bij je te komen tanken, maar duurzaam ondernemerschap wordt wel zeker gewaardeerd”, laat Wim weten. “We dragen het graag uit dat we letten op duurzaamheid. Mensen weten bijvoorbeeld dat we bezig zijn met BioBrandstoffen en GTL. Omroep Zeeland maakte hier zelfs een item over .”

Wim vervolgt: ‘Duurzaamheid is overigens écht niet alleen duur. Wij doen het namelijk ook deels omdat er in financiële zin wat te halen valt. Want hoewel de winst voor het milieu erg belangrijk is, staat het verdienmodel voor de meeste ondernemers toch nog steeds bovenaan.”

Het valt best wel mee

Waar energiebesparing voor sommige ondernemers een puzzel lijkt, vindt Wim het wel meevallen. “Het spreekt toch een beetje voor zich?”, zegt Wim enigszins verbaasd als hem wordt gevraagd of duurzaamheid een lastig onderwerp is.

“Je hebt er altijd mee te maken. Als je een TV koopt, een wasmachine, een huis of een auto. Energielabels en energiebesparing zijn altijd aan de orde. Het enige punt waar het mogelijk kan wringen is het bijhouden van documenten en logboeken van al die maatregelen en besparingen.

Wim legt uit: “als ondernemer heb je het ontzettend druk. Als een overheid vervolgens zegt dat bepaalde apparaten een bepaald label moeten hebben zodra je ze koopt, is dat niet zo erg. Maar het bijhouden van energiebesparing in logboeken en het bijhouden en opsturen van documenten kan wel een uitdaging zijn. Dat zit niet in je corebusiness.

Ik ben daarom ook voorstander van het idee om ondernemers het voortouw te laten nemen. Een adviserende en stimulerende rol vanuit de overheid is uiteraard wel een must, zodat we allemaal dezelfde kant op bewegen. Dat zou het zelfs nog iets eenvoudiger kunnen maken. Maar ik vind dat de ondernemer niet teveel administratieve lastenverzwaring moet ervaren.”

Let niet alleen op de businesscase

Wim investeerde in duurzame mogelijkheden omdat het mes daarbij aan twee kanten sneed. Het bedrijf werd duurzamer en hij realiseerde financieel voordeel. “Ik raad andere ondernemers ook aan om goed naar de businesscase te kijken. Onderzoek niet alleen welke zaken voor jouw onderneming nu gelijk zowel milieuwinst als geld opleveren, maar kijk ook goed welke investeringen jou in de toekomst milieuwinst gaan brengen. Dat zal steeds belangrijker worden en daardoor ook meer voordeel opleveren. Als je daarmee begint, gaat de bal van op een gegeven moment vanzelf rollen.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Bandenspecialisten

Banden- en wielenbranche brengt energiebesparing op spanning

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.