Marie-Hélène werkt sinds 2017 als directeur bij NBOV. Ondernemers in deze vereniging bakken ambachtelijk brood en banket en verkopen dat in eigen beheer. Duurzaamheid krijgt ook bij deze vereniging een steeds prominentere plek op de agenda. DEB sprak met Marie-Hélène over duurzaamheid en de rol die NBOV op dit onderwerp inneemt.
Duurzaamheid in alle processen 
Bij NBOV zitten zo’n duizend ondernemers die het volledige productie- en verkoopproces in eigen handen hebben. “Er zijn veel elementen waarop energie bespaard kan worden”, legt Marie-Hélène uit. “Ondernemers gebruiken energie bij het productieproces, de inrichting, koeling en het distribueren van producten. Bij al die onderdelen kan er nog energie bespaard worden.”
Visie van NBOV
Bij NBOV is duurzaamheid als concept wel al eigen gemaakt. “We zijn er als vereniging van overtuigd dat we dit moeten doen”, legt Marie-Hélène uit. “Die stip op de horizon moet uiteraard wel haalbaar zijn. Duurzaamheid kost namelijk geld en die kosten moet je ergens ook weer in kunnen doorberekenen. Dat betekent dat je klanten bereid moeten zijn daarvoor te betalen.”
Marie-Hélène vervolgt: “we merken inmiddels dat er een aantal koplopers zijn, maar ook dat er nog grote groepen zijn die nog niet zijn begonnen. Wij zien het als de taak van NBOV om die massa in beweging te krijgen, door trends te signaleren en ondernemers aan te sporen.”
Ondersteuning bieden
“Die ondersteuning van ondernemers moet trouwens altijd informerend en helpend worden ingestoken. We doen hier niet aan belerende tonen. Uiteindelijk zijn we er voor de ondernemer, dus helpen we liever met het verlenen van toegang tot slimme keuzes, onder andere door collectief inkopen.”