“Neem maatregelen in samenhang met elkaar “

Logica in energiebesparing
Serieus bezig zijn met energiebesparing houdt in: maatregelen nemen die met elkaar samenhangen en ze in de goede volgorde, zorgvuldig uitvoeren. Daarbij is het belangrijk rekening te houden met de praktijk van iedere dag. Het klinkt logisch, maar vergt niettemin de nodige aandacht.

Deze stappen heeft De Schrijver Vastgoedonderhoud gezet

Wand- en dakisolatie
Energiezuinig glas
Zonnepanelen
Ledverlichting
Warmtepomp

De Schrijver Vastgoedonderhoud, gevestigd in Zeeland en Noord-Brabant, heeft in vele jaren een schat aan ervaring opgebouwd. Directeur-eigenaar Stefan de Schrijver van het meer dan 100 jaar bestaande bedrijf licht een en ander graag toe.

Zijn onderneming verzorgt met zeventig medewerkers het onderhoud van een groot aantal woningen in de regio, alsmede van een aantal zorginstellingen.

Opdrachtgevers als woningcorporaties vragen om onderhoud, renovatie en verduurzaming. Vermindering van energieverbruik is één van de opgaven. Van de ervaringen van het bedrijf kunnen anderen leren.

Samenhang

‘Corporaties hebben vaak een behoorlijk ambitieuze doelstelling en willen met hun woningbezit energieniveau A of A++ bereiken’, zegt De Schrijver. Om dat te realiseren gaat zijn bedrijf aan de slag. Veel werk kan het zelf, maar specialistische taken als de installatie van zonnepanelen, is werk voor deskundige partners. ‘Samenhang tussen maatregelen is belangrijk. Zuinig omgaan met energie begint met de buitenschil. Het heeft pas zin een warmtepomp te installeren als de isolatie van een woning op orde is.’ Dat op orde maken van de buitenschil vraagt kennis en inzicht. Onderdelen als gevel en dak, of kozijn en gevel, moeten goed en luchtdicht op elkaar aansluiten zodat er geen onnodig warmteverlies optreedt.

Daarnaast is afstemming noodzakelijk. Isoleren kan niet zonder goed ventileren. Ze kunnen elkaar tegenwerken. Als optimale isolatie leidt tot vocht- en schimmelvorming, ben je verkeerd bezig. Er zijn verschillende typen ventilatiesystemen die voor een goed evenwicht kunnen zorgen.

De praktijk

‘Het is zaak altijd naar de praktijk te blijven kijken’, waarschuwt De Schrijver. Werkt een oplossing in het leven van iedere dag wel zoals gedacht? Hij geeft een voorbeeld. ‘Als mensen in de winter de voordeur even open hebben staan om boodschappen uit te laden, mag het niet zo zijn dat het uren duurt voor de kamer weer is opgewarmd. Optimaal energiebeheer botst dan met wooncomfort. Wij vinden het belangrijk te werken vanuit de wensen van de eindgebruiker. Daarom kijken we altijd heel goed hoe maatregelen in de praktijk uitpakken. Ook ons eigen werk. We blijven volgen hoe onze maatregelen ook na een paar jaar voldoen. Je bouwt iedere dag meer ervaring op en dat is goed.’

Gewone werk

De Schrijver is een ondernemer die enthousiast is over energiebesparing en niet alleen omdat hij eraan verdient. ‘Het is leuk om de technische ontwikkelingen te volgen. Je bent altijd op zoek naar een optimale mix van maatregelen. Er kan technologisch veel, maar je moet er ook rekening mee houden dat mensen ermee om kunnen gaan.’ Daarnaast spant De Schrijver zich als bedrijf in om hergebruik te bevorderen. Soms kun je het kozijn opnieuw gebruiken en alleen het glas vervangen.

Op de vraag naar de energiebesparingsmaatregelen in zijn eigen bedrijf, antwoordt hij: ‘Eigenlijk niet veel bijzonders. Het gewone werk: isolatie van dak en gevel, zonnepanelen, ledverlichting, warmtepomp.’ Hij is verbaasd te horen dat de zaken die hij vanzelfsprekend vindt, lang niet voor iedere ondernemer gemeengoed zijn.

Kantorenmarkt

Het thema energiebesparing zal komende jaren nog veel meer aandacht krijgen, verwacht hij. Al dan niet afgedwongen door de overheid. Hij adviseert collega-ondernemers tijdig actie te ondernemen en goed oog te houden op de uitwerking. ‘Het lijkt net of het thema energiebesparing in de kantorenmarkt nog niet zo leeft. Terwijl de label-C-verplichting er toch echt aankomt. 1 januari 2023 is niet heel ver weg meer.’

Hij heeft er alle begrip voor dat de aandacht van de zorginstellingen in de afgelopen maanden elders lag. ‘De focus lag op de zorg, niet op de panden.’ Niettemin ontkomen ook dergelijke instellingen er niet aan om tot actie te komen. Ze gebruiken namelijk veel energie. Dat is slecht voor hun eigen kostenontwikkeling én voor de maatschappij.

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Meten is weten

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.