Ondernemers zijn doorzetters
“Met mijn jarenlange horeca-ervaring was ik echt wel wat gewend”, zegt Marieke. “Maar de periode na de brand was behoorlijk stressvol. We moesten veel tegelijk organiseren: verzekeringen, werk zoeken voor werknemers en ook nadenken over de bouw en inrichting van het nieuwe pand.”
Het was enigszins een verademing dat de ondernemers voor veel apparatuur gebruik konden maken van de Energie-Investeringsaftrek. “Hoewel we trouwens nog niet wisten of de Energie-Investeringsaftrek voor ons van toepassing was, omdat je daarvoor winst dient te maken. En omdat we nog niet wisten of dat ging gebeuren, was het nog redelijk onzeker allemaal. Maar, als ondernemer moet je gewoon doorzetten.”
Groot ventilatiesysteem
De EIA is een brede subsidie waar veel energiebesparende maatregelen onder vallen. “Voor kwam de grootste subsidieaanvraag voort uit de plaatsing van het warmte-terugwin-systeem. Omdat het Theehuis een groot restaurant is, hadden we veel capaciteit nodig. Die investering was daarom enorm en gebruikte zoveel ruimte dat we zelfs een zolder moesten bouwen voor het systeem”, vertelt Marieke. “De tip kwam overigens van onze keukenleverancier die ons overtuigde dat alleen dit systeem aan alle eisen voldeed.”