Horeca

"Het gaat ook om de toekomst van onze aarde"

Tiramisu neemt energiebesparende maatregelen

Gelegen in het centrum van Hilversum, is restaurant Tiramisu by George al zo’n 25 jaar een begrip. Sinds enkele jaren is eigenaar George Hummen bezig met energiebesparing. Deels vanwege de Informatieplicht energiebesparing, maar ook vanuit een intrinsieke motivatie om een volgende generatie een mooie wereld te kunnen geven.

 

Ook Tiramisu moet energiebesparende maatregelen nemen, omdat het restaurant meer energie verbruikt dan 25.000 m3 gas en 50.000 kWh elektriciteit. Dat verbruik komt zoals bij veel andere restaurant, voornamelijk door de keuken. Daarnaast speelt ook de airco een rol, maar die gaat alleen aan in de zomer, en “alleen als het écht heel warm is”, aldus Hummen.

 

Diverse besparingen toegepast

Via de Informatieplicht Energiebesparing worden ondernemers verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Deze maatregelen zijn te vinden op de website van RVO, maar ook op DEB. Voorzien van een handige structuur, zie je zelf welke maatregelen gelden voor jouw branche.

“Bij Tiramisu hebben we flink geïnvesteerd in LED-verlichting, maar ook in slimme verlichting in de toiletten. Daardoor gaat de verlichting daar alleen aan zodra er iemand naar binnen loopt. Die techniek gaan we ook gebruiken in andere ruimtes, om het energieverbruik nog meer terug te dringen.

 

Elektrisch koken wordt haalbaar

Energiebesparende maatregelen zijn er in iedere vorm of maat. Soms zijn ze logisch, andere keren gaan ze in tegen de geaccepteerde manier van ondernemen. “Voor ons is het gewoon een kwestie van het uitzetten van apparaten die je niet gebruikt. Daarnaast moet je gerechten niet continu warm bewaren, maar gewoon vanuit koude stand opwarmen. De grootste uitdaging is gasloos koken. Als kok wil je namelijk gewoon een vlam zien. Toch is elektrisch koken haalbaar. Zeker als wij de stroom opwekken met zonnepanelen op ons dak.”

 

Toekomstige generaties

Hummen pakt de jaarrekening van zijn energieleverancier Essent erbij. Het was die leverancier die hem wees op de Informatieplicht Energiebesparing. “Voor Tiramisu is het vanzelfsprekend dat we zich gaan houden aan de plicht. Niet alleen voor de wet, maar vooral voor toekomstige generaties. Steeds meer gasten vragen hoeveel wij doen aan duurzaamheid. Door jaarlijks wat geld opzij te zetten met het bedrijf dragen wij ons eigen steentje bij.”

Bron: RVO

DEB helpt je geld te besparen op je energierekening

  • Gratis via je branchevereniging
  • Berekening op basis van postcode
  • Direct inzicht in welke ondernemers je kunnen helpen met je verduurzamingsmaatregelen
Doe de gratis check
Delen op social:

De besparingen van andere ondernemers