Bedrijfshallen

"1,2 miljoen euro subsidie gaf ons het laatste zetje"

CO2-besparing

40 mil. kilo per jaar

Ontvangen subsidie

€ 1,2 miljoen

Innovaties dankzij subsidie

RetourMatras is een recyclingbedrijf dat een bruikbaar materiaal maakt van gerecyclede matrassen. De matrassen kunnen zelfs verwerkt worden tot de olie waar ze uit gemaakt zijn. De machine kwam tot stand dankzij subsidie vanuit RVO. Nu doet RetourMatras er alles aan om het milieu te helpen.

Welke maatregelen heeft RetourMatras genomen?

Nieuwe machine ontworpen
Omvormen van chemische componenten
35% minder CO2-productie bij creëren nieuwe grondstoffen

“De effectiviteit van RetourMatras is op dit moment 95%”, aldus Nanne Fioole, directeur en oprichter van het bedrijf. “Daarmee besparen we per matras zo’n 40 kilo uitstoot. Als je uitgaat van een miljoen gerecyclede matrassen per jaar, verspreid over drie fabrieken, dan komt dat neer op 40 miljoen kilo CO2-uitstoot die verminderd wordt. Als we het schuim uit de matrassen straks chemisch gaan verwerken, dan zal die besparing nog veel hoger liggen.”

 

Bijna alles verwerken

“Sowieso is het innemen van de matrassen al een belangrijk deel van de totale CO2-besparing”, zegt Fioole. “Toch begint het daar pas echt voor ons. Straks verwerken we zo’n 2.000 m3 aan oude matrassen per dag, waarvan slechts 5% niet gebruikt kan worden door onze machine.

 

Met een speciaal ontwikkeld apparaat, stript RetourMatras de matrassen. Vervolgens blijven er latex- of polyetherschuim repen over, die we vervolgens bundelen. Een deel daarvan wordt naar het buitenland verstuurd, maar we verwerken zoveel mogelijk zelf. We beginnen bijvoorbeeld met versnipperen, en persen ze samen met bindmiddel en hete stoom. Daardoor worden ook meteen alle bacteriën gedood. Het nieuwe eindproduct noemen we ‘bonded foam’, wat weer andere toepassingen heeft.”

Nieuwe toepassingen

“Die nieuwe toepassingen zijn bijvoorbeeld isolatiemateriaal, of demping in de vloeren. Maar er is te weinig vraag naar bonded foam, om daar vervolgens al de gerecyclede matrassen voor te gebruiken”, aldus Fioole. We zijn daarom op zoek gegaan naar andere oplossingen. Door een samenwerking met andere partners te realiseren, vonden we met RetourMatras een chemische manier om het polyurethaan in de matrassen om te zetten in polyether polyol. Dit is een belangrijk chemisch bouwblok voor andere schuimproducten. De productie van dit nieuwe materiaal is maar liefst 35% beter als het gaat om CO2-productie, ten opzichte van de standaard productie van het materiaal.

 

Omdat het een nieuwe techniek betreft, kreeg RetourMatras subsidie vanuit de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie, van RVO. Daar was een bedrag van 1,2 miljoen mee gemoeid. “Een flink bedrag, wat nodig was om ons het laatste zetje te geven. Met zo’n project loop je namelijk altijd risico, en als ons idee niet zou werken, waren we een miljoeneninleg kwijt geweest.”

 

Blijven groeien en innoveren

“Jaarlijks worden er in Nederland 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Met RetourMatras willen we ervoor zorgen dat deze allemaal een tweede leven krijgen. Daarom gaan we flink uitbreiden. We werken onder andere aan een plan voor een vierde fabriek in Nederland. Voor de aanleg daarvan willen we opnieuw gebruikmaken van subsidies van het RVO. Zodra die fabriek er staat, kunnen we jaarlijks 1 miljoen matrassen verwerken. Die steun van de overheid is voor ons dus zeer belangrijk om door te blijven groeien en te blijven innoveren. En dat is natuurlijk cruciaal voor de ontwikkeling van een circulaire economie.”

Bron: RVO

 

 

DEB helpt je geld te besparen op je energierekening

  • Gratis via je branchevereniging
  • Berekening op basis van postcode
  • Direct inzicht in welke ondernemers je kunnen helpen met je verduurzamingsmaatregelen
Doe de gratis check
Delen op social:

De besparingen van andere ondernemers