Interview

“Samenwerken in de keten is de belangrijkste insteek”

Als directeur van CLC-VECTA is Riemer Rijpkema op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de branche. Uitdagingen op het gebied van verduurzaming en wet- en regelgeving maken de rol van de vereniging nu belangrijker dan ooit. Riemer geeft DEB een inkijkje in de live communicatiebranche, en vertelt hoe duurzaamheid steeds hoger op de agenda komt.

Juiste moment kiezen

Duurzaamheid is allerminst een onbekend onderwerp voor CLC-VECTA. Jaren geleden werd er al over gesproken binnen de branche. “Toen was het gewoon nog niet het juiste moment”, legt Riemer uit. “Er was minder draagvlak en ook binnen het bestuur was het nog niet altijd een prioriteit. Nu voelen we echt dat het moment daar is. Daarom richten we na de zomer nadrukkelijker onze focus op duurzaamheid.”

Riemer vervolgt: “Je ziet dat er de laatste jaren een aantal voorvechters zijn opgestaan. Zij gaan volle kracht in de richting van een duurzaam bedrijf. Na een paar jaar merken we dat andere ondernemers daarop aanhaken. Nu zijn die vooruitstrevende ondernemers nog uniek. Over een paar jaar zal je zien dat het normaal wordt dat klanten of leveranciers alleen willen samenwerken met duurzame bedrijven.”

Voortouw nemen

In een branche waar standbouw, interieur, horeca, logistiek en afvalverwerking samenkomen, is er veel te verduurzamen. Toch pleit Riemer voor een gestructureerde aanpak. “We moeten eerst specifieke onderdelen aanwijzen en aanpakken. Je kunt hierbij denken aan standbouw en afvalbegeleiding.

We moeten met elkaar in gesprek over wat we verstaan onder duurzaamheid. Daaropvolgend bepalen we een doel waar we vervolgens met de hele branche voor gaan. Niet alleen enkele ondernemers, maar door deze gezamenlijke aanpak straalt de hele branche duurzaamheid in haar ondernemen uit. Dat is belangrijk om als branche te laten zien dat we ergens voor staan.

Samenwerken in de keten

Als centrum van live communicatie liggen er dus een aantal uitdagingen voorgesorteerd die overwonnen moeten worden. “Transport, logistiek maar ook tijdelijke bouw zijn drie aspecten binnen onze branche die efficiënter kunnen. Ook afval van gebruikers of de catering zijn essentieel. Maar je pakt dit soort problemen pas goed aan als je met de hele keten samenwerkt. Dat is de belangrijkste insteek.”

Riemer vervolgt: “Rondom evenementen zijn veel partijen betrokken. Pas als je met zijn allen om de tafel gaat kun je een grote impact maken. Vervolgens pak je één of twee speerpunten en ga je aan de slag. De volgende uitdaging is om iedereen mee te krijgen.”

Noodzaak van duurzaamheid

Urgentie wakker je aan door de noodzaak van duurzaamheid met elkaar te bepalen. Vervolgens creëer je werkgroepen die aan de slag gaan, parallel met bijvoorbeeld een duurzaamheidscoach. Dan kun je beginnen met wegstrepen van onnodige acties en middelen, waardoor je allereerst een eerlijk product creëert en ook de eindklant profiteert van een voordelige prijs.

Motivatie essentieel

Van strikte handhaving verwacht Riemer niet zoveel. “Het gaat natuurlijk allemaal om het morele aspect. Want daarom begin je met dit soort dingen, niet vanwege handhaving. Om de processen op weg naar duurzaamheid succesvol te laten verlopen is een duurzaamheidscoach aan te raden. De duurzaamheidscoach heeft ervaring met de uitdagingen die deze processen met zich kunnen brengen waardoor de kans op slagen wordt vergroot.”

DEB

“DEB kan een plek zijn waar ondernemers worden ondersteund en gewezen worden op en gebruik kunnen maken van verschillende faciliteiten. DEB zal waarschijnlijk pas goed werken als we duurzaamheid met de vereniging hebben opgepakt, maar het nodigt in ieder geval uit tot interactie. En de dialoog aangaan is in dit stadium van verduurzaming nog erg belangrijk. Dat staat dan ook hoog op onze eigen agenda.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Bandenspecialisten

Banden- en wielenbranche brengt energiebesparing op spanning

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.