Duurzaamheid als continu proces
“Het is grappig dat ik zo’n 17 jaar geleden al bezig was met duurzaamheid. In die tijd stelde ik mijzelf namelijk al de vraag hoe ik duurzaamheid binnen mijn onderneming in een vat kon gieten. Maar uiteraard zijn veel van de toentertijd toegepaste maatregelen nu al heel gewoon. Denk bijvoorbeeld aan afvalscheiding en een HR-ketel.
Toen ik ging verbouwen, besloot ik een stap verder te gaan. Zo installeerde ik koelmotoren op het dak voor warmteafvoer, zijn er hotfill-boilers geplaatst en plaatste ik nieuwe dakisolatie zodat er later zonnepanelen op konden.
Andere verbeteringen zijn onder bijvoorbeeld een combikast waarin we ambachtelijke vleesproducten koken en roken, maar ook de gewone apparaten zoals vaatwassers en snijapparaten hebben bij ons een zeer duurzaam energielabel.”
Slim verbeteren
“Sommige ondernemers deinzen ongetwijfeld terug bij het zien van de kosten die verduurzaming met zich meebrengt. Maar veel van die zaken zijn eenvoudig op te lossen. We verdienen LED-verlichting bijvoorbeeld heel eenvoudig terug, omdat we niet alleen stroom besparen, maar ook minder koeling nodig hebben vanwege het verschil in warmte.
Ook hebben we afdekkappen voor de toonbank om de koeling te ontlasten, en onze gesloten salademeubel wordt aan de voorkant geopend door klanten, en aan de achterkant vullen wij opnieuw bij. Voor ons lijkt dit vanzelfsprekend, maar dit soort slimme verbeteringen worden nog door veel ondernemers vergeten.”