mensen bekijken een bouwtekening
Interview

Subsidie voor hulp bij energiebesparing

Mkb-ondernemers kunnen via de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) advies en ondersteuning krijgen bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen. Daarmee besparen ze energie en geld. Maar wat betekent ‘ondersteuning’ in de praktijk? Wat kun je verwachten en wat niet? Hoe werkt het? Wat levert het op?

 

Het antwoord komt van Remco Janssen, energieadviseur van het bedrijf DOORadvies. Het begint met een energiescan (een onderzoek) als basis voor een advies. De adviseur kijkt naar de energiebesparende maatregelen die mogelijk zijn bij een bepaalde onderneming.

 

Veel van deze maatregelen zijn op DEB.nl terug te vinden. ‘Van elke mogelijke maatregel leggen we het volgende vast in een rapport: de investering, de baten, de terugverdientijd en de hoeveelheid CO2 die de ondernemer bespaart.’

 

De adviseur bespreekt het advies vervolgens met de ondernemer. Samen beslissen ze welke maatregel bovenaan staat. De ondernemer bepaalt uiteindelijk op basis van het opgestelde plan welke maatregelen worden uitgevoerd.

 

Ledverlichting

Een praktijkvoorbeeld. Afgelopen november adviseerde Janssen een winkeleigenaar om de tl-verlichting in zijn winkel te vervangen door led. Daarmee bespaart de ondernemer flink op het energieverbruik. Ledverlichting heeft een korte terugverdientijd en is relatief gemakkelijk te realiseren. Bovendien wordt het beeld in de winkel veel strakker. Janssen: ‘En mocht je gaan verhuizen, dan haal je de verlichting er zo weer uit en neem je die mee.’

 

Zonnepanelen

Daarnaast adviseerde hij ook om zonnepanelen op het dak te plaatsen. En verder de winkel te verwarmen met een warmtepomp in plaats van stoken op aardgas. ‘Omdat de terugverdientijd van deze maatregelen langer is dan het huurcontract, moet je hiervoor goede afspraken maken met de verhuurder’, aldus de adviseur. Hij kan daarin ondersteunen. Die hulp past in het subsidietraject van de SVM-regeling.

 

Energie-investeringsaftrek

Naast de SVM kunnen ondernemers gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Die zorgt voor belastingvoordelen bij investeringen in besparende maatregelen. De door de SVM-regeling gesubsidieerde adviseur neemt de EIA-aanvraag mee bij zijn of haar werkzaamheden. Maatregelen als een warmtepomp en zonnepanelen zijn fiscaal aftrekbaar. Bij ledverlichting ligt het wat ingewikkelder. De adviseur weet welk type in aanmerking komt voor EIA.

 

Provincie

Soms heeft een provincie ook nog een regeling waarbij deze een deel van de kosten betaalt wanneer de maatregelen worden uitgevoerd. Zo’n provinciale regeling kan voor ledverlichting overigens wat ruimer zijn dan de EIA. Het loont hiernaar te informeren.

 

Kortom, de energieadviseur kent alle besparingsmogelijkheden, overlegt wat verstandig is, weet de weg in subsidieland en neemt je dus werk uit handen. Dankzij de SVM-bijdrage kost de inzet van de adviseur weinig geld en kan het besparen op energie en uitgaven snel van start gaan.

 

Lijst met adviseurs

DEB heeft een lijst gemaakt met door DEB gecertificeerde energieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij het verduurzamen van je bedrijf.

Delen op social:

Meer over de SVM regeling