Detailhandel

“Wij verduurzamen al twintig jaar”

Van het gas af sinds:
2001
Aantal genomen maatregelen
5

Tuincentrum Bodenstaff verduurzaamt al twintig jaar

Door zo’n twintig jaar geleden al van het gas over te stappen op een pelletkachel, waren Henk-Jan Bodenstaff en zijn broer bijzonder vooruitstrevend. Als eigenaren van het tuincentrum in Smilde – voorheen een droogbloemenbedrijf – konden ze hiermee enorm veel geld besparen. Zo’n 25-35%. En dat is een flink bedrag per jaar.

Welke maatregelen heeft Tuincentrum Bodenstaff genomen?

Pellet kachel
Vloerverwarming
Zonnepanelen
Regenopvang
LED-verlichting

Eerst van het gas af

Vanaf 2020 wordt er steeds meer gehamerd op ‘gasloos’ ondernemen. En hoewel veel ondernemers hier nog moeite mee hebben, was Tuincentrum Bodenstaff al bijna voor de millenniumwisseling van het gas af. Waarom?

“Omdat het bijzonder veel oplevert. Die pelletkachel stookt namelijk kleine korrels geperst afvalhout. Voorheen gebruikten we gewoon hout, maar dat was te arbeidsintensief. Ook hebben de pelletkorrels een veel hogere verbrandingswaarde, en geven geen uitstoot. Dankzij een stoffilter zie je niet eens dat er bij ons gestookt wordt.

We zijn inmiddels begonnen aan onze vierde ketel, en die is voorzien van alle keurmerken en voldoet aan alle eisen voor milieuvriendelijke verbranding. Samen met onze vloerverwarming die we al tien jaar geleden hebben gelegd, levert dit nu echt gigantische besparingen op.”

Verduurzaming gaat door

Ondanks dat Henk-Jan al twintig jaar bezig is met energie besparen, blijft de ondernemer zoeken naar nieuwe mogelijkheden. “Besparen is belangrijk, maar je moet ook duurzaamheid niet vergeten. Zo hebben we zonnepanelen geïnstalleerd om zelfvoorzienend te blijven, en die panelen verdienen zich binnen zo’n acht jaar terug. De pelletkachel verdient zichzelf al binnen vijf jaar terug.

Verder hebben we LED-verlichting opgehangen op plekken waar de lampen meer dan drie uur per dag branden. Voor de bewatering van planten gebruiken we nu regenwater. Ik ben erg benieuwd hoe de toekomst eruit komt te zien op het gebied van waterstof, met name voor ons transport en de logistiek die erachter zit.

Met verduurzaming maak je binnen de bestaande mogelijkheden steeds een kosten-batenanalyse om een keuze te onderbouwen. En een groot deel van de ondernemers zal verbaasd zijn als ze eens een berekening maken voor hun eigen onderneming.”

Energie besparen is belangrijk in tuinbranche

“Van de Informatieplicht Energiebesparing heb ik weleens gehoord, maar ik weet niet precies wat ik moet doen. Ik denk wel dat het belangrijk is dat we daar met de branche meer op focussen, die energiebesparing. We hebben allemaal grote panden die warm gestookt moeten worden.

De branchevereniging voor tuincentra is gelukkig een overzichtelijke club, waar iedereen met elkaar communiceert. Zo geven ze bijvoorbeeld trainingen over gewasbescherming en -bemesting. Ik denk dat ook dit thema prima behandeld kan worden door de branche. Zo weten ondernemers op tijd of ze verplicht zijn energie te besparen of niet, en welke stappen er gezet moeten worden.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Bandenspecialisten

Banden- en wielenbranche brengt energiebesparing op spanning

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.