Als voorzitter van het VNHI is Peter Lommers als geen ander op de hoogte van ontwikkeling binnen de wereld van handel en import. De vereniging richt zich met name op het ondersteunen van ondernemers die handelen met het buitenland.
Een toegevoegde waarde, want met zo’n 100 jaar historie en ervaring, weet het VNHI soms nét een belangrijke connectie in een bepaald netwerk te bereiken. Tegenwoordig speelt ook duurzaamheid een steeds belangrijkere rol voor de vereniging.
Wijzen op nieuwe ontwikkelingen
“Onder andere door lobby toe te passen uit naam van onze leden en samenwerkingen aan te gaan met partijen als MKB-Nederland, de Kamer van Koophandel en andere organisaties, helpen we om het handelen met andere landen zo soepel mogelijk te maken. Uiteraard betekent dit dat ook duurzaamheid een steeds prominentere plek inneemt op de agenda. Dat is een uitdaging, vooral dankzij de enorme diversiteit binnen ons ledenbestand.
Het VNHI is een bijzondere vereniging. Sommige ondernemers werken gewoon in hun eentje vanuit huis, terwijl een ander lid juist bij een grote organisatie zit met tientallen werknemers. Om goed advies te geven op het gebied van duurzaamheid, kijken we daarom vooral naar wat er wel overeenkomt tussen onze leden. En dat is over het algemeen het reizen van en naar potentiële klanten.
Wat we vervolgens doen, is het verzamelen van informatie over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van transport en reisbewegingen. Daar wijzen we onze leden vervolgens op. Denk daarbij aan onder andere brandstofbesparing, brandstofzuinige auto’s en elektrisch rijden. We bieden onze leden ook een brandstofpas aan waarmee bespaard kan worden op brandstofkosten.”
Communicatie is belangrijke pijler
“Omdat we weten dat je sommige producten eerst gevoeld, geroken of geproefd moet hebben, proberen we ons vooral te richten op communicatie. Want ondanks dat relaties gebouwd zijn op wederzijds vertrouwen, zijn er toch bepaalde wijzigingen door te voeren in de communicatie. We organiseren daarom lezingen over digitaal netwerken en online netwerken. Zo delen we onze kennis over duurzame alternatieven voor communicatie.”
Huidige uitdagingen
“De komende jaren staat er veel te gebeuren op het gebied van wet- en regelgeving en duurzaamheid. Omdat het voor iedere branche weer anders is, proberen we onze leden zo gericht mogelijk te informeren. Bijvoorbeeld door online of offline lezingen te organiseren over duurzaamheid, online communicatie en netwerken. Duurzaamheid is namelijk een thema wat branche overstijgend is. En ook in tijden van Corona is het belangrijk om te beseffen dat er hierna bepaalde thema’s zijn die op de lange termijn aandacht blijven vragen.
Omdat we geloven dat duurzame relaties belangrijk zijn om op die lange termijn duurzame producten te blijven vinden, gaan we relaties aan met diverse internationale organisaties, ambassades en bedrijven. Daardoor kunnen importeurs en handelsagenten beter op zoek naar duurzame producten om hun business te laten groeien en daarmee een positieve impact te hebben op de omgeving.”