Praktische oplossingen en duidelijke rekensommen. Daar houdt ondernemer Jeroen Zingg van. Met zijn mensen maakt hij op authentiek ambachtelijke wijze chocolade en marsepeinproducten. Hij levert door het hele land. Terwijl zijn producten vooral het gevoel aanspreken (‘een feest voor je zintuigen’, aldus de website), kenmerken realisme en nuchterheid de ondernemer.
Hij laat zich niet gek maken, gaat niet in op iedere hype, maar wil wel dat zaken ‘goed voor elkaar zijn’. Hij is er trots op dat de Keuringsdienst van Waren bij een controle na korte tijd alweer buiten stond. Zelfs de voorraadbussen in de productieruimte stonden keurig gespiegeld op het schap, als in een supermarkt bij openingstijd.
Kostenaspect
Zaken op orde hebben. Daar hoort vandaag de dag energiebewustzijn bij. Al was het maar vanwege het kostenaspect. Als hij collega-ondernemers één advies mag geven: ‘Denk goed na wat mogelijk is. Ben er bewust mee bezig. Want soms kom je erachter: dit had ik al veel eerder moeten doen.’ De Wet milieubeheer was voor Zingg aanleiding om zich met het thema bezig te gaan houden.
Met een verbruik van 65.000 kwH elektriciteit per jaar was hij verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Om het wiel niet opnieuw te hoeven uitvinden, liet hij zich bijstaan door medewerkers van ‘Regie op energie’ van de Groene Allianties de Liemers.
Zij hielpen in beeld te krijgen wat de besparingsmogelijkheden waren, hoe ze konden worden uitgevoerd en hoe je het proces kunt monitoren. Kortom, dezelfde aanpak die ook DEB voorstaat. ‘Ik ben er actief mee aan de slag gegaan toen het grijpbaar werd.’