Levensmiddelen

” We gaan vol gas met minder gas”

Zo klimaatneutraal mogelijk produceren
De energieambities van Rouveen Kaasspecialisten reiken behoorlijk ver. De coöperatie bestaat uit 250 melkveehouders, meer dan 200 medewerkers en twee productielocaties. Al jaren staat duurzaamheid hier bovenaan de agenda.

Welke maatregelen heeft Rouveen Kaasspecialiteiten genomen?

Eigen duurzaamheidslabel voor melkveehouders
Warmte- en koude opslag
2.300 zonnepanelen
Recycling van restwater uit melk
Warmtepomp

Directeur Klaas Hokse en Marnix Korterink, coördinator Kwaliteit, Arbo en Milieu, spreken samen over de duurzame route die Rouveen Kaasspecialiteiten inmiddels al enkele jaren bewandelt. Daaruit blijkt dat de wens om te verduurzamen diepgeworteld is.

Klein beginnen

“Je hoeft niet direct groots te beginnen met energiebesparing”, vertelt Klaas. “Begin gewoon klein en zorg dat je het leuk maakt. Laat het leven binnen de organisatie en focus niet direct op financieel voordeel. Als directie en management heb je een grote rol in het tot leven brengen van zo’n onderwerp. Door het een prioriteit te maken kun je sneller stappen zetten.”

Eigen duurzaamheidsprogramma

Rouveen Gewoon Duurzaam is een duurzaamheidsprogramma waar de leden-veehouders sinds 2011 aan deelnemen. “Duurzaamheid is in dit programma een belangrijke parameter”, vertelt Marnix. “We willen verduurzaming bij onze leden aanmoedigen. Dat doen we door punten te geven aan bedrijven die energiebesparende maatregelen nemen of zelf energie opwekken. Die punten leveren uiteindelijk meer melkgeld op.”

Vooroplopen soms uitdaging

Als één van de Energie Koplopers van Overijssel weet Rouveen Kaasspecialiteiten wel hoe het is om de eerste te zijn. “Koploper zijn brengt wel risico’s met zich mee”, legt Klaas uit. “Gelukkig kun je als Energie Koploper optrekken met andere koplopers en zo sneller stappen zetten.” Marnix vervolgt: “Dan delen we waar we tegenaan lopen, zodat we van elkaar leren en problemen vroegtijdig worden gesignaleerd. Klaas gaat verder: “Natuurlijk heb je altijd het liefst versie 3.0, maar als koploper moet je genoegen nemen met versie 1.0. Gelukkig ondersteunt het koplopers programma van Nieuwe Energie Overijssel ons daarbij.”

Gas grootste verbruiker

Voor Rouveen Kaasspecialiteiten is het gasverbruik met 2 miljoen kuub per jaar behoorlijk hoog. “Met de WKO-opslag kunnen we dat gelukkig wel al snel halveren”, vertelt Marnix. “Ook willen we zoveel mogelijk inzicht creëren in ons elektraverbruik. We hebben nu 2.300 zonnepanelen op het dak die ons in stroom voorzien. Daarnaast hebben we op het gebied van watergebruik enorme stappen gezet. Zo’n 90% van de melk die we gebruiken bestaat uit water. Door het water uit de melk te hergebruiken in overige processen, gebruikt onze fabriek nu deels het water uit de melk.”

Door blijven gaan

Rouveen Kaasspecialiteiten ziet Corona niet als reden om het tempo van verduurzaming binnen het bedrijf te verlagen. Sterker nog, het is zelfs iets makkelijker dan voorheen. “Zo kunnen we nu bijvoorbeeld eenvoudiger aan warmtepompen uit het buitenland komen”, vertelt Klaas. “Deze situatie biedt dus ook kansen”. Zowel Klaas als Marnix lopen in het weekend regelmatig een rondje door de fabriek. Waar er voorheen nog wel eens een lekkage te horen was, is het nu altijd stil. Een mooi resultaat van continue procesverbetering.

DEB helpt je geld te besparen op je energierekening

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Bandenspecialisten

Banden- en wielenbranche brengt energiebesparing op spanning

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.