RAI Amsterdam begon ooit als clubhuis voor leden van de Rijwiel Automobiel Industrie. Sinds de eerste tentoonstelling in 1895 is er veel veranderd. Van (motor)fietsen naar auto’s en inmiddels getransformeerd tot de mogelijkmaker van ‘s werelds grootste indoor evenementen. DEB sprak over duurzaamheid met Bart van der Heijden, Director Clients, en Stephanie Mathas, MVO manager bij RAI Amsterdam.
Urgentie benadrukken
“De laatste jaren is er ontzettend veel veranderd op het gebied van MVO”, begint Stephanie. “Gelukkig, want de urgentie is groot. Of het op een maatschappelijke wijze moet is geen vraag meer. De vraag die nu centraal staat is ‘hoe’?
Waar we ruim vijf jaar geleden nog zagen dat er een constante belangenafweging plaatsvond tussen de drie p’s: people, planet en profit, zien we nu dat MVO een integrale plek heeft gekregen in de organisatie als manier van ondernemen. We werken continu aan een door de maatschappij ervaren verantwoorde organisatie, wat we doen willen we op een maatschappelijk verantwoorde wijze doen. ”
Bart vult aan: “We zijn steeds meer de balans gaan zoeken als organisatie. Waar de financiële of commerciële voordelen vroeger voorop stonden, weegt MVO steeds zwaarder. We zien MVO niet meer als project. Het is een proces geworden. Het zit in ons DNA.”
Maatschappelijke baten en lasten uitleggen
Van buiten naar binnen organiseren. Dat is MVO volgens de RAI. Een manier van ondernemen waarbij je werkt aan verbinding met de omgeving. Want alleen als je weet wat door de maatschappij binnen een bepaalde context als duurzaam wordt beschouwd, kun je maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Dat betekent dat MVO tijd- en context gebonden is. De opvatting ervan verandert dus mee met de tijd. Bij de RAI worden de huidige maatschappelijk kosten zoveel mogelijk verminderd of voorkomen. Aan de andere kant worden maatschappelijke baten juist vergroot. Door van buiten naar binnen te organiseren, blijft de RAI op zoek naar een door de maatschappij ervaren optimale balans tussen die kosten en baten.
Brede aanpak
Dat de opvatting van MVO binnen de maatschappij steeds breder wordt, zie je duidelijk terug in de maatregelen die de RAI heeft genomen. “We hebben 350 medewerkers binnen diverse disciplines die binnen hun expertise op zoek gaan naar duurzame oplossingen”, legt Bart uit. “Die zijn als ambassadeurs opgestaan en maken in hun werk bewuste keuzes. Zo wordt er bijvoorbeeld actief gewerkt aan duurzame bedrijfskleding en hebben wij lokaal eten op de menukaart met een biologische en/of sociale focus. Ook hebben we bijvoorbeeld verschillende impactvolle aanpassingen doorgevoerd aan ons gebouw.”
Die aanpassingen verlagen het energieverbruik behoorlijk. “We hebben bijvoorbeeld de verlichtingsarmaturen vervangen, zijn vrijwel volledig van het gas af en zijn overgestapt op stadsverwarming”, vertelt Bart. “Ook liggen er een paar duizend zonnepanelen op het dak, koken we elektrisch en werkt de centrale koeling nu op elektra in plaats van gas. Dat bespaart echt enorm veel CO2.”