Gezondheidszorg

"Streef naar maatschappelijk rendement"

Ook de zorg innoveert mee

Zorggroep Noordwest-Veluwe kreeg een spiksplinternieuw pand in Ermelo. Met een duurzame visie voor zowel de bewoners als het milieu, is het pand voorzien van diverse energiebesparende technieken. Het gebouw is namelijk gasloos en energieneutraal.

Welke maatregelen heeft Zorggroep Noordwest-Veluwe genomen?

Zonnepanelen
Aardwarmte
Warmte- en koudeopslag
Zeer goede isolatie
Strakke monitoring energieverbruik

Er is vaak een punt waarop oude gebouwen de staat voorbij zijn waarin verbouwing zinvol is. Dat gold ook voor de locatie Oranjepark, van Zorggroep Noordwest-Veluwe. Toen woningcorporatie Vestia in de problemen kwam, werd het terrein overgenomen om er vervolgens nieuw leven in te blazen, aldus hoofd Vastgoed Ton Hoogendoorn.

 

Een schat achterlaten voor bewoners

De gemeente stelde allereerst een nieuw bestemmingsplan op voor de locatie Oranjepark, waarbij het opvallend was dat de mens centraal staat. Hoogendoorn benadrukt dat dit het belangrijkste uitgangspunt vormde voor de vernieuwing van de locatie. “Dat besluit hield in dat we een schat wilden achterlaten voor de bewoners van de locatie, maar ook voor de omgeving zelf. Dat nieuwe ideaalbeeld is vervolgens in de vorm van het zorgcentrum Kroondomein gerealiseerd. Hier wonen nu 76 cliĆ«nten, voorzien van schitterende, ruime kamers met diverse algemene voorzieningen.”

Stevige energiebesparende maatregelen

Wie de mens centraal stelt, kan dat niet doen zonder ook het milieu een prominente plek te geven. Daarom wilde Zorggroep Noordwest-Veluwe ook een duurzaam gebouw neerzetten. “We plaatsten zonnepanelen, gebruiken aardwarmte en een warmte- en koudeopslag en hebben zeer goede isolatie aangebracht. Die maatregelen maakten samen dat het gebouw energieneutraal is.

 

We moeten nog wel even kijken hoe het energieverbruik daadwerkelijk gaat uitpakken. Want gaan de bewoners juist meer of minder stoken of meer water gebruiken dan voorspeld? En wat gaat er gebeuren tijdens een extreem koude winter? Om vragen te kunnen geven op die antwoorden, gaan we alles goed monitoren.”

 

Kroondomein wordt onderdeel van de wijk

Op het terrein van het Kroondomein komen overigens ook gewone woningen te staan. “Zorggroep Noordwest-Veluwe ontwikkelt hier samen met andere partijen een wijk waar bewoners met elkaar leven en naar elkaar omkijken. Wij behouden hierbij de regie en laten andere partijen grond afnemen om hier vervolgens een mooie wijk van te maken. Met deze inkomsten kunnen wij onze eigen plannen bekostigen.”

 

Groenverklaring en subsidies

Zorggroep Noordwest-Veluwe heeft de bouw van het Kroondomein niet volledig zelf betaald. “We hebben een groenverklaring gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en op die manier via de Rabobank een groene lening kunnen afsluiten. Vervolgens hebben we een deel van de maatregelen bekostigd met hulp van de subsidie Energie Investeringsaftrek en onze zonnepanelen zijn gesubsidieerd met SDE+.”

 

Streef naar maatschappelijk rendement

Binnen het Kroondomein vind je alleen maar trotse medewerkers en bewoners, vooral dankzij het duurzame karakter van het gebouw, alsmede het wooncomfort. Hoe andere zorginstellingen dit voorbeeld kunnen volgen? “Streef naar een maatschappelijk rendement. Heb je de middelen? Zoek dan de grenzen van die middelen op. Het geeft namelijk zoveel voldoening als het allemaal lukt.”

Bron: RVO

DEB helpt je geld te besparen op je energierekening

  • Gratis via je branchevereniging
  • Berekening op basis van postcode
  • Direct inzicht in welke ondernemers je kunnen helpen met je verduurzamingsmaatregelen
Doe de gratis check
Delen op social:

De besparingen van andere ondernemers