Subsidies

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Update: de SVM is tijdelijk stopgezet. Lees hier waarom.

 

Sinds 1 oktober 2021, kunnen mkb-ondernemers zich inschrijven voor de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). De regeling is bedoeld voor kleinere ondernemingen met een bedrijfspand (eigendom of gehuurd) die niet de wettelijke plicht tot energiebesparing hebben, maar wel aan de slag willen. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

 

De regeling heeft tot doel mkb-ondernemers te stimuleren bij verduurzaming en energiebesparing. Met de subsidie kunnen ondernemers een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Verder zijn er mogelijkheden voor financiële ondersteuning bij de uitvoering. De regeling loopt een jaar. De overheid heeft er 28,2 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Er wordt gewerkt op volgorde van aanvraag.

 

Bekijk deze video over de SVM-regeling

Aan welke eisen moet je voldoen?  

Er gelden enkele eisen om in aanmerking te komen. Het bedrijf mag niet meer dan 250 fte werknemers hebben. De jaaromzet moet € 50 miljoen of minder zijn. Het bedrijfspand mag niet meer dan 25.000 m3 aardgas(equivalent) of 50.000 kWh elektriciteit verbruiken. Is het verbruik meer? Dan geldt de wettelijke verplichting om energiebesparende maatregelen door te voeren.

Kom jij in aanmerking voor de SVM subsidie?

 

 

Subsidiehoogte

De subsidie voor het energieadvies én het ondersteuningstraject bedraagt 80% van de gemaakte kosten (excl. BTW) met een maximum subsidiebedrag van € 2.500,= per bedrijfspand. Voor de energiebesparende maatregelen zelf is soms ook nog een financiële bijdrage beschikbaar, maar die staat hier los van. Je kunt er dus geen maatregelen mee financieren.

 

De subsidie bestaat uit twee delen. Het adviesgedeelte en het opvolg gedeelte. Voor beide delen krijg je maximaal 80% van de totale kosten terug, met een maximum van € 2.500 euro. Voor het adviesgedeelte geldt een minimum subsidiebedrag van 400 euro en maximumbedrag van 750 euro.

 

Dat betekent dat je voor het energieadvies een factuur moet indienen van tenminste 500 euro. (80% van € 500,- is € 400,-)Het resterende bedrag tot € 2.500 kun je besteden aan de opvolging van het advies.

 

Zo kun je de subsidie aanvragen

De SVM subsidie krijg je pas nadat je de investering hebt gedaan. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor de aanvraag ervan. De energieadviseur doet dat niet voor je. Wil je gebruikmaken van SVM? Volg dan de onderstaande stappen:

 

Stap 1: controleer of je energieverbruik minder dan 50.000 kWh en 25.000 m3 gas bedraagt. Alleen dan krijg je SVM-subsidie.

 

Stap 2: maak een afspraak met een energieadviseur. Er is geen lijst met alle energieadviseurs, maar je kunt onze lijst met voorkeurspartners bekijken.

 

Stap 3: kies enkele of alle aanbevolen maatregelen die uit het energieadvies komen.

 

Stap 4: laat een energieadviseur of -regisseur ondersteunen bij de vervolgstappen en betaal aan het einde zelf de factuur.

 

Stap 5: benader een installateur voor een offerte of creëer een opdrachtverstrekking waarmee je aantoont dat je de maatregelen daadwerkelijk gaat uitvoeren binnen je bedrijf.

 

Stap 6: vraag in het eLoket van RVO de SVM subsidie aan. Hier heb je alle facturen voor nodig van de energieadviseur, maar ook de opdrachtverstrekking of offerte van de aannemer die de gekozen maatregelen gaat realiseren.

 

Stap 7: RVO controleert je aanvraag en komt bij je terug met een oordeel en de hoogte van het terug te krijgen bedrag.

 

Stap 8: je ontvangt de subsidie van RVO.

 

Voor uitgebreide informatie over de SVM subsidieregeling en het aanvragen hiervan verwijzen we je graag naar de website van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.