Wat is de Wet Bevordering Speurwerk en Onderzoek (WBSO)?

3 min. leestijd

Direct weten wat jij kunt besparen?

Direct weten wat jij kunt besparen?

Wat is de Wet Bevordering Speurwerk en Onderzoek (WBSO)?

Doet jouw onderneming veel aan Research & Development en wil je de kosten daarvan verlagen? Met de WBSO is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor het gebruiken van innovatieve technieken die een positief effect hebben om het klimaat, of die een circulair karakter hebben.

 

Waarvoor dient de subsidie?

De subsidie is bestemd voor innoverende technieken en ideeën. Er is dus geen vastomlijnd voorbeeld of bepaalde techniek die gebruikt moet worden. Voorbeelden van gesubsidieerde ideeën zijn onder andere vliegende auto’s, 3D metaalprinters, energieopwekkende dansvloeren, kinderwagens van 100% gebruikte kunststof, visnetten van zeewier en verpakkingen van biomassa. 

 

Hoe wordt de subsidie verstrekt?

De Wet Bevordering Speurwerk en Onderzoek subsidie wordt verstrekt via een fiscale aftrekpost. Dat betekent dat de kosten voor de investering pas achteraf kunnen worden teruggevraagd. De vergoeding dekt een deel van de (loon)kosten en uitgaven van het project.

 

Dit kan op basis van de werkelijke uren, of op basis van een forfait, waarbij er een vaste extra vergoeding is voor de uren die besteed zijn aan speurwerk en onderzoek.

 

Wil je zeker weten dat je het maximale haalt uit de subsidie? Overleg dan met je boekhouder om erachter te komen wat de beste manier is om de fiscale aftrekpost te gebruiken.

 

Onderzoek jij nieuwe mogelijkheden?

  • WBSO biedt een aantrekkelijke fiscale aftrekpost
  • Ontdek jij een nieuwe manier van energie besparen?
Ik doe mee

Rekenvoorbeeld WBSO

Stel dat je kiest voor een forfaitaire betaling van de subsidie. Je ontvangt dan tien euro per uur dat je speurwerk en onderzoek verricht, maar alleen voor de eerste 1.800 uur. Daarna ontvang je vier euro per uur voor de overige uren.

 

Besteed je 2.400 uur per jaar aan speurwerk en onderzoek met deze forfaitaire methode? Dan ontvang je € 18.000 voor de eerste 1.800 uur, en vervolgens nog € 2.400 voor de overige 600 uur. In totaal ontvang je vanuit de WBSO € 20.400 voor dat kalenderjaar.

 

Let op: het financiële voordeel kan afhangen van de rechtsvorm van je bedrijf. Voor zelfstandig ondernemers gelden andere regels dan voor grotere ondernemingen of startende ondernemers. 

 

Voorwaarden voor de subsidie

De WBSO is alleen bedoeld voor het doen van speurwerk en onderzoek, waarbij de focus ligt op de ontwikkeling van een product, een productieproces, programmatuur of het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek.

 

De subsidie wordt alleen verstrekt voor kosten die gemaakt worden door jezelf of personeel dat zich bezighoudt met speurwerk en onderzoek, en de kosten die je maakt voor het uitvoeren van een eigen project.

Hoe vraag ik deze subsidie aan?

De aanvraag van WBSO kun je op ieder moment in het jaar doen, maar dient altijd te gebeuren voor aanvang van het onderzoek en uitvoeren van een project. De aanvraag doe je op de website van RVO. Ook lees je hier meer informatie over deze subsidie.