Waarom DEB?

Zo’n twintig jaar geleden trok een aantal wetenschappers aan de bel. Als mens bleken we een grote invloed te hebben op het klimaat. En hoewel we toen nog niet zo goed wisten wat er moet gebeuren, wordt dat steeds duidelijker.

 

Om de wereld van morgen leefbaar te houden, moet er wat gebeuren. Europese en Nederlandse politici kwamen daarom tot een klimaatakkoord. Vervolgens gingen wetenschappers en politici aan de slag om te kijken welke maatregelen we in Nederland kunnen nemen om deze klimaatafspraken te halen.

 

EML-lijsten

In Nederland is onder andere gekeken naar het bedrijfsleven. In het bijzonder naar de afzonderlijke branches. Want welke installaties en onderdelen van een bedrijf kunnen er eigenlijk verduurzaamd worden? Uit dat onderzoek kwamen de EML’s naar voren. Lijsten met erkende maatregelen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden. Iedere branche heeft een eigen lijst met maatregelen.

 

Verplicht of niet verplicht besparen?

Om zeker te zijn dat we de klimaatdoelen halen, werd bepaald dat sommige ondernemers deze maatregelen verplicht moeten nemen. Andere ondernemers zijn niet verplicht, maar willen mogelijk wel vanuit eigen beweging hun onderneming verduurzamen.

 

Om beide groepen ondernemers te ondersteunen met het verduurzamen van hun bedrijf, is DEB ontstaan. Een online platform en energie-bespaarassistent, waar ondernemers alles kunnen vinden wat met verduurzaming en energiebesparing te maken heeft.

 

Drie redenen om energie te besparen

De reden waarom je gebruikmaakt van DEB maakt overigens niet zoveel uit. Er zijn ondernemers die het vooral voor het geld doen – veel maatregelen leveren na zo’n 5 jaar namelijk een positief rendement op. Maar er zijn ook ondernemers die besparen omdat ze verplicht zijn, of omdat ze graag iets doen voor de volgende generatie.

 

Welke reden jij ook hebt om bezig te zijn met energiebesparing en verduurzaming. Het is uiteindelijk winst voor ons allemaal.

 

Benieuwd welke maatregelen er zijn bedacht voor jouw branche en hoeveel geld jouw bedrijf daarmee kan besparen? Vul je postcode in en ontvang direct een indicatie.

Bereken je besparing in 1 minuut

Vul je postcode in en ontvang direct toegang tot een persoonlijk energiedashboard met maatregelen die jouw bedrijf kan nemen.

Welke branche moet ik kiezen? Kies je branche als je energiebesparingsplichtig bent. Anders kan je de 'vrijwillige lijst' kiezen.